Venemaa kaitseminister kahtleb Baltimaade kaitseplaanides

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO lipp.
NATO lipp. Foto: SCANPIX

Venemaa kaitseminister Anatoli Serdjukov loodab, et USA diplomaatide salakroonika paljastanud veebiportaali Wikileaks kodulehel avaldatud dokumendid ei vasta tõele.

Muu hulgas avalikustas Wikileaks möödunud nädalal ka salajased dokumendid, mille kohaselt on NATO sõjaline komitee tänavu 22. jaanuaril kiitnud heaks varem Poola kaitseks mõeldud Eagle Guardiani nimelise plaani laiendamise Eestile, Lätile ja Leedule.

Serdjukovi sõnul loodab Venemaa, et avalikkuse ette jõudnud dokumentide sisu, mille kohaselt näeb NATO endiselt Venemaalt lähtuvat potentsiaalset ohtu, ei vasta tõele.

«Igasugune vägede ümbergrupeerimine Vene piiri lähistel tekitab kahtlemata muret. Vastavalt sellele oleme sunnitud vastu võtma ka adekvaatseid meetmeid nende riikide või ühenduste suhtes nagu selle juhtumi puhul,» kommenteeris Serdjukov RIA Novosti vahendusel.

Samas lisas Serdjukov, et Wikileaksi paljastused ei tulnud Venemaale üllatusena. «Me oleme realistid, illusioonidesse me kindlasti ei usu,» kommenteeris kaitseminister. «Ma ütlesin seda juba augustisündmusi (Vene-Gruusia augustisõda 2008. aasta augustis) silmas pidades. Pärast seda võeti meilt ära kõik illusioonid. Seetõttu käsitleme seda võrdselt ja reageerime vastavalt.»

Moskva NATO infokestuse juht Robert Pszczel kinnitas täna, et alliansil on kõigi liikmesriikide kaitsmiseks plaanid, kaasa arvatud ka Poola ja Baltimaade kaitseplaanid. Samas täpsustas Pszczel, et allianss lähtub möödunud kuul Lissabonis toimunud NATO tippkohtumisel heaks kiidetud põhimõttest, mille kohaselt ei pea allianss Venemaad vaenlaseks ega ohuks.

«Teie riigil on kaitseplaanid ja kui te küsite oma sõpradelt kaitseministeeriumis nende plaanide kohta, oleksite te negatiivset vastust kuuldes üllatunud,» lisas Pszczel RIA Novosti vahendusel.

Ka Serdjukov viitas möödunud kuul alliansi tippkohtumisel vastu võetud strateegilisele kontseptsioonile, mis nimetab koostööd Venemaaga strateegiliselt tähtsaks, kinnitades, et NATO ei kujuta Venemaale ohtu.

«Me vaatame seda dokumenti optimismiga ning usume, et meie suhted arenevad positiivses võtmes,» lisas kaitseminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles