EL ähvardab Elevandiluurannikut sanktsioonidega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO rahuvalvajad Abidjanis Golf Hoteli juures, kuhu valimised võitnud Alassane Ouattara oma "valitsuse" peakorteri rajas.
ÜRO rahuvalvajad Abidjanis Golf Hoteli juures, kuhu valimised võitnud Alassane Ouattara oma "valitsuse" peakorteri rajas. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit karistab Elevandiluuranniku võime sanktsioonidega, kui ametisolev president keeldub jätkuvalt tunnistamast oma rivaali möödunudkuise valimise võitjaks.

Anonüümsust palunud ELi ametiisik ütles AP-le, et ühenduse välisministrid leppisid täna Brüsselis kokku, et külmutavad varad ja kehtestavad viisakeelu igaühele, kes takistavad valimised võitnud Alassane Ouattaral astuda ametisse riigi uue presidendina. Ametniku sõnul ei eraldataks Abidjanile ka ELi arenguabi 255 miljoni euro ulatuses.

Kuigi Ouattarat peavad Elevandiluuranniku seaduslikuks presidendiks ÜRO, USA, EL, Prantsusmaa ja Aafrika Liit, keeldub ametisolev riigipea Laurent Gbagbo võimult lahkumast. Enda arvates võitis hoopis tema 28. novembri valimised ning ta on juba andnud ka uue ametivande.

Elevandiluurannik oli üks jõukamaid Aafrika maid, kuni 2002.-2003. aastal kestnud kodusõda riigi majanduse hävitas. Tänavuste valimistega kaasnenud ebastabiilsus põhjustab hirmu, et riigis võib taas vägivald puhkeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles