Assange valmistub Ecuadori saatkonnast lahkuma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange
Julian Assange Foto: SCANPIX

Saladokumentide paljastuslehekülje Wikileaks asutaja ja peatoimetaja, austraallane Julian Assange valmistub lahkuma Ühendkuningriigi pealinnas Londonis asuvast Ecuadori saatkonnast, kus ta on elanud alates 2012. aastast.

Assange teatas eile meediale, et ta on valmis endma end Suurbritannia politsei kätte sel reedel juhul, kui ta jääb alla ÜRO omavolilise kinnipidamise töörühmale esitatud kaebusega Ühendkuningriigi ja Rootsi vastu, edastab AFP.

«Kui ÜRO töörühm teatab,et olen Suurbritannia ja Rootsi vastu kaotanud, siis lahkun Ecuadori saatkonnast umbes keskpäeval. Olen enda arreteerimisega nõus, kuna mul ei ole edasikaebamiseks võimalusi,» teatas Assange.

Kui aga ÜRO töörühm langetab otsuse, et Ühendkuningriik ja Rootsi on Assange´i suhtes ebaõiglaselt toiminud, soovib austraallane, et katsed teda arreteerida lõppeksid kohe.

Assange palus Ecuadorilt asüüli, ta sai selle ja alates 2012. aasta juunist elab ta saatkonnas.

Rootsi nõudis Suurbritannialt Assange´i väljaandmist, kuna teda kahtlustatakse Rootsis kahe naise seksuaalses ahistamises ja vägistamises.

Assange on arvamusel, et Rootsi loovutaks ta Ameerika Ühendriikidele, kuna ta on Wikileaksis avaldanud tuhandeid USA salajasi diplomaatilisi ja sõjaväega seotud dokumente.

2014. aasta septembris jättis Assange ÜRO omavolilise kinnipidamise töörühmale kaebuse, milles tõdes, et ta viibimine Ecuadori suursaatkonnas on ebaseaduslik vangistamine.

Samas ei ole seaduslikku kohustust viia täide ÜRO ekspertidegrupi otsuseid ja seisukohavõtte, kuid varasemast on teada juhtumeid, milles isikuid on omavolilise kinnipidamise töögrupi otsuse alusel vabastatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles