Soome politsei peadirektor: sundväljasaatmised nõuavad palju ressursse (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asüülitaotlejad Soomes
Asüülitaotlejad Soomes Foto: SCANPIX

Soome politsei peadirektor Seppo Kolehmainen sõnas, et selle aasta kevad on Soome politseile suuri väljakutseid esitav, kuna tuleb tegeleda asüülitaotlusele eitava vastuse saanud põgenike väljasaatmisega.

Ta lisas, et väljasaatmised nõuavad palju inimressursse ja on samas kallid, edastab iltalehti.fi.

Soome siseministeeriumi hinnangul vaadatakse enim asüülitaotlusi läbi veebruarist aprillini ja see toob kaasa väljasaatmise laine, milles langeb suur vastutus politseile.

«Kõige lihtsam on  nende asüülitaotlejatega, kes eitava vastuse korral on valmis vabatahtlikult päritoluriiki tagasi minema. Kui aga tekib olukord, kus asüüli mitte saanu ei soovi minna, siis eskordivad politseinikud ta lennujaama ja panevad lennukile ehk teine variant on sunniviisiline väljasaatmine, mis ei pruugi meeldiv olla,» lisas Kolehmainen.

Soome politsei peadirektori sõnul on Soome seotud rahvusvaheliste lepingutega, mille kohaselt peab ühe väljasaadetava kohta olema umbes kaks politseinikku. Tegemist on seega palju inimtööjõudu nõudva ja kalli operatsiooniga olukorras, kus Soomel on tuhandeid väljasaadetavaid.

 «On kindel, et pooled asüüli taotlenutest saavad eitava vastuse ning neist üle kolmandiku või isegi pool ei nõustu Soomest vabatahtlikult lahkuma. Seega üsna suur arv inimesi,» nentis Kolehmainen.

Soome politsei peadirektori hinnangul on seega vaja sadu politseinikke, kes väljasaatmisprotsessi kontrolliks ja täide viiks.

Soomes võtab alates märtsist migratsiooniamet üle osad politsei ülesanded, mis puudutavad sisserännanuid. Ametnikud teevad kindlaks ja panevad kirja asüülitaotlejate andmed ja saabumistee. Selle tõttu vabaneb osa politseinikke, kes hakkavad tegelema põgenike väljasaatmisega.

Soome saabus möödunud aastal 32 000 asüülitaotlejat, kelle seas on ka neid, kes tahavad Soomes olla ebaseaduslikult või kasutavad ära asüülitaotlussüsteemi, esitades valeandmeid.

Kolehmaineni sõnul tuleb just viimaste suhtes olla tähelepanelik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles