London: Suurbritannia peab Assange'i saatkonnast väljumisel vahistama (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ecuadori saatkond Londonis, kus Julian Assange redutab.
Ecuadori saatkond Londonis, kus Julian Assange redutab. Foto: SCANPIX

Briti politsei peab võtma WikiLeaksi asutaja Julian Assange'i vahi all, kui ta lahkub Ecuadori saatkonnast Londonis, ütles Briti valitsuse pressiesindaja neljapäeval.

«Vägistamissüüdistus on veel jõus ja kehtib ka üle-Euroopaline vahistamisorden. Seega on Ühendkuningriigil jätkuvalt kohustus anda härra Assange Rootsile välja,» ütles politsei esindaja.

Üle kolme aasta Londoni Ecuadori saatkonnas redutanud Assange lubas end reedel Briti politsei kätte anda, kui ÜRO paneel otsustab, et teda ei ole meelevaldselt kinni peetud.

Ecuador andis Assange 'ile 2012. aastal asüüli pärast seda, kui WikiLeaksi asutaja otsis väljasaatmishirmus Rootsile riigi Londoni saatkonnas varjupaika.

Rootsis süüdistatakse Assange'i vägistamises ning Rootsi prokurörid on avaldanud soovi teda saatkonnas küsitleda.

Ühendriikides on austraallasele esitatud süüdistus spionaažis seoses WikiLeaksi tegevusega. Assange kardab, et Rootsile väljaandmise korral antakse ta välja USA-le, kus WikiLeaksi asutajat ähvardab kohus tuhandete Ühendriikide valitsuse saladokumentide avaldamise eest. Rootsile väljaandmise hirmus keeldub ta saatkonnast lahkumast.

Assange esitas 2014. aasta septembris ÜRO omavolilise kinnipidamise töörühmale kaebuse, väites, et tema kinnihoidmine saatkonnas võrdub ebaseadusliku kinnipidamisega.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles