Makarov: otsus Mistralite ostmiseks on langetatud

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mistral.
Mistral. Foto: SCANPIX

Venemaa kindralstaabi ülema Nikolai Makarovi kinnitusel on otsus Prantsuse kopterikandja Mistral hankimiseks langetatud.

Täna Moskvas aset leidnud pressikonverentsil rääkis kindral, et vastavad dokumendid valmivad veel enne selle aasta lõppu, vahendas RIA Novosti. «Mistrali osas on otsus langetatud. Praegu käib hinnaparameetrite kooskõlastamine. Arvan, et dokumendid saavad korda veel sel aasta,» ütles ta.

Tänavu märtsis käis Vene president Dmitri Medvedev Prantsusmaal riigivisiidil. Samal ajal teatasid osapooled, et alustavad eksklusiivsete läbirääkimistega Mistral-tüüpi kopterikandja müügi osas Venemaale.

Tänavu sügisel (26. oktoober) kuulutas Vene kaitseministeerium välja riigihanke sarnase kopterikandja ostmiseks. Peamiseks võitjapretendendiks peeti kohe Mistraleid tootvat Saint-Nazaire laevatehast.

Kaitseminister Anatoli Serdjukov rääkis tookord, et kutse osaleda kinnisel riigihankel saadeti ka Prantsuse, Lõuna-Korea, Hispaania ja Saksa laevatehastele.

Laevaehitusfirma STX Europe’i peadirektor Jacques Hardelay on varem öelnud RIA Novostile, et lepingu sõlmimise korral Venemaaga valmib kopterikandja 2013. aasta lõpuks. Teine laev aga juba 2014. aastal.

Hardelay sõnul suudavad Vene laevatehased valmistada sarnase laeva Prantsuse tehnoloogia järgi aastal 2016.

9. detsembril tunnistasid peaminister Putin ja Prantsuse valitsusjuht François Fillon ühisel pressikonverentsil Moskvas, et nad arutasid omavahel ka Mistrali teemat, vahendas portaal Aktualnõe Kommentarii

Putini sõnul tuleb dessantlaeva teemat arutada ekspertide tasemel. Oluline on hind ja Venemaa jaoks pakuvad sellised tehingud huvi, kui need on seotud ka tehnoloogia üleandmisega. «See on tähtis meie koostöö tuleviku jaoks,» kinnitas Vene valitsusjuht.

Fillion kinnitas tookord, et tehnoloogia üleandmisega Venemaale Mistral-tüüpi laevade ehitamiseks ei tule.

Samas pööras ta tähelepanu asjaolule, et samast hankest võtsid osa ka teised riigid – NATO liikmed. «See näitab, et Rambouillet’s aset leidnud seminaril kõlanud kriitika Prantsusmaa otsuse vastu, oli silmakirjalik.»

Fillion tunnistas, et kui üles kerkib hinna teema, siis Vladimir Putiniga pole kõige lihtsam vestluspartner. 

Prantsuse mereväe koosseisus on kaks Mistral-tüüpi dessantlaeva, kolmanda ehitus on pooleli. Mitteametlike andmete järgi maksab üks laev ligi 600 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles