Majandusministri lahkumine on viinud Ukraina uue kriisi lävele (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina ametist lahkunud majandusminister Aivaras Abromavičius.
Ukraina ametist lahkunud majandusminister Aivaras Abromavičius. Foto: SCANPIX

Ukraina seisab silmitsi uue poliitilise kriisiga, kuna reformimeelne majandusminister Aivaras Abromavičius lahkus protestiks korruptsiooni ja mõjuvõimuga kauplemise vastu kolmapäeval ametist.

President Petro Porošenko ja peaminister Arseni Jatsenjuk kohtusid täna G7 riikide suursaadikutega, kes väljendasid tõsist pettumust Abromavičiuse tagasiastumise üle.

Porošenko püüdis eile veenda Abromavičiust meelt muutma ja kinnitas talle, et kõiki tema süüdistusi uuritakse põhjalikult.

Parlament aga alustas debatti ministri tuleviku üle ja üks saadik tegi ettepaneku korraldada kogu valitsuse usaldushääletus.

«Kõigile on selge, et meid ootab ees tõsine poliitiline kriis,» ütles ülemraada spiiker Volodõmõr Groisman.

Lääne pettumust suurendab asjaolu, et Abromavičius on neljas reformimeelne minister, kes 2014. aastast alates on esitanud taotluse Ukraina valitsusest lahkumiseks. Parlament ei ole küll ühtki avaldust rahuldanud ja kõik ministrid on kohusetäitjatena ikka veel ametis.

Ministrite lahkumissoov toob ilmsiks raskused, millega Ukrainal tuleb läbipaistvuse ja majanduskasvu saavutamiseks rinda pista, et tema unistusel Euroopa Liiduga ühineda oleks vähegi väljavaateid täituda.

Abromavičius oli üks neist liidreist, kes seadis Ukraina huvid oma isiklikest ettepoole, ütles USA välisministeeriumi pressiesindaja John Kirby Washingtonis ajakirjanikele. «Ta viis läbi mõned tähtsad reformid.»

«Me tahame, et need reformid jätkuksid.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles