Euroopa Liit loobus tippkõnelustest Gruusia teemal

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa välisminister Bernard Kouchner kõnelemas ÜRO Julgeolekunõukogus.
Prantsusmaa välisminister Bernard Kouchner kõnelemas ÜRO Julgeolekunõukogus. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liit on otsustanud hüljata plaani pidada Gruusia konflikti lahendamiseks tipptasemel rahvusvahelisi läbirääkimisi, mis oleksid alanud juba oktoobri keskel Genfis, sest seal oleks raske ületada erimeelsusi Venemaaga.

Prantsusmaa välisminister Bernard Kouchner kinnitas, et esialgu otsustati pidada läbirääkimisi ekspertide, mitte ministrite tasemel, vahendas AFP.

Kohtumine on praegu endiselt planeeritud 15. oktoobriks, ehkki kuupäev võib ühe-kahe võrra nihkuda. Vene vägede kallaletungist Gruusiale on selleks ajaks möödunud juba rohkem kui kaks kuud.

Kouchneri sõnul on vaja vältida selle muutumist vastasseisuks ja mõttetuks kohtumiseks.  «Me ei olnud ühel meelel ei Lõuna-Osseetia või Abhaasia tunnustamise osas ega ka kokkuleppe ükskõik kui keerulise tõlgendamise osas,» tõdes ta pärast ELi-Vene välisministrite kohtumist New Yorgis.

Prantsuse välisminister viitas kokkuleppele, mille saavutas president Sarkozy mõne nädala eest Vene vägede peatse Gruusiast lahkumise osas. Venemaa peab selle kohaselt oma sõdurid Gruusiasse ühepoolselt rajatud puhvertsoonidest tagasi tõmbama kümne päeva jooksul pärast ELi missiooni algust.

Ekspertide sõnul on selle kokkuleppe suurimaks nõrkuseks määramatus selles osas, kuhu ELi meeskond paigutatakse. Euroopa Liit tahab oma vaatlejaid saata ka Abhaasia ja Lõuna-Osseetia pinnale, kuid separatistide sõltumatust tunnustanud Venemaa on sellele kindlalt vastu. Euroliitu võiks sellele järele andes aga süüdistada ka Moskva ülemvõimu konsolideerimises mässulistes provintsides.

Euroopa Koostöö- ja Julgeolekunõukogu eesistujamaa Soome välisminister Alexander Stubb nägi eilset kohtumist Venemaa esindajatega siiski positiivses valguses ning tema arvates olid kõik pooled nõus edasi liikuma just eksperttasemel, mitte «suure pauguga» või ministrite kohtumisega.

«Minu jaoks on kogu see ÜRO nädal lepitusnädalaks  ELi ja Venemaa vahel ning ma olen üsna optimistlik,» märkis Stubb, kes täpsustas, et peab lepituse all silmas normaalsete diskussioonide ja dialoogi juurde naasmist nii poliitika- kui ka majandusküsimustes.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles