ÜRO töörühm langetas Julian Assange´ile soodsa otsuse (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wikileaksi asutaja Julian Assange´i toetajad eile Ecuadori Londoni saatkonna juures.
Wikileaksi asutaja Julian Assange´i toetajad eile Ecuadori Londoni saatkonna juures. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide saladokumentide avalikustamisega tuntuks saanud Wikileaksi asutajat Julian Assange´i on meelevaldselt kinni hoidnud, leidis ÜRO töörühm oma täna avaldatud otsuses.

«Rootsi ja Ühendkuningriik on Wikileaksi asutajat Julian Assange´i meelevaldselt kinni hoidnud alates tema arreteerimisest Londonis 7. detsembril 2010,» leidis ÜRO töörühm, mis koosnes viiest sõltumatust eksperdist.

Töörühm leidis, et Assange´i kinnipidamine tuleks lõpetada, tema liikumisvabadust austada ning talle peaks olema õigus saada kompensatsiooni.

Kolm ja pool aastat Londoni Ecuadori saatkonnas redutanud Assange käsitleb kinnipidamisena seda, et ta ei saa saatkonnast lahkuda, ilma et teda kohe kinni peetaks. 42-leheküljelise kaebuse esitas Assange’i meeskond ÜRO omavolilise kinnipidamise töörühmale 2014. aastal.

Muu hulgas kurdetakse seal austraallase kehvade elamistingimuste üle saatkonnas: väidetavalt tuleb Assange’il hakkama saada 30 ruutmeetril, tal on puudus värskest õhust ja päikesevalgusest ning tema sidepidamisvõimalused on piiratud.

Kaebuses juhitakse tähelepanu asjaolule, et ei Rootsi ega ka Ühendkuningriigi võimud ole Assange’ile esitanud ühtegi ametlikku süüdistust, ning see, et 2012. aastal Ecuadorilt poliitilise varjupaiga saanud Assange ei saa sellesse riiki minna, on ebaseaduslik.

Pöördumises kurdetakse, et Assange’il puuduvad vajalikud arstimid ning enda väitel on läbielatud katsumused avaldanud märkimisväärset mõju nii tema füüsilisele kui ka vaimsele tervisele. Briti meedia on varem kirjutanud, et Assange’il on potentsiaalselt eluohtlik südame arütmia, krooniline kopsuhäda ja ohtlikult kõrge vererõhk.

Riigid otsusega ei nõustu

Samas ei kohusta töörühma otsus Rootsi ja Briti võime millekski ning see on Assange´i jaoks vaid sümboolne võit. «See ei tähenda, et ta saaks vabana minema jalutada. See (ÜRO paneeli otsus – toim) pole õiguslikult siduv. Ja Briti ametnikud on teinud selgeks, et Euroopa vahistamisorder tema kohta jääb jõusse,» märkis BBC.

«See ei muuda midagi. Me lükkame täielikult tagasi kõik väited, et Julian Assange on meelevaldse kinnipidamise ohver. Ühendkuningriik on ÜRO-le juba teada andnud, et me vaidlustame töörühma hinnangu ametlikult,» teatas Briti valitsus oma tänases avalduses.

Eile teatas ka Rootsi välisministeeriumi esindaja, et nad pole otsusega nõus. «Töörühma otsus läheb lahku Rootsi võimude vaatega. Me saadame töörühmale vastuse homme (täna – toim). Miks me töörühma otsused tagasi lükkame, saab selgemaks homme (täna – toim),» sõnas Rootsi välisministeeriumi esindaja Anna Ekberg eile Guardianile.

Rootsi välisministeerium saatis täna ÜRO ekspertkogule ka kirja, milles märgiti, et järeldustega ei nõustuta ning kogul pole õigust sekkuda Rootsi avaliku võimu menetletavasse juurdlusse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles