Uuring: enamik soomlasi pooldab piirikontrolli taastamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani politseinik kontrollimas Taani-Saksa piiril dokumente.
Taani politseinik kontrollimas Taani-Saksa piiril dokumente. Foto: SCANPIX

58 protsenti põhjanaabritest pooldab piirikontrolli taastamist, selgus uuringufirma Taloustutkimus jaanuari lõpus läbi viidud arvamusuuringu tulemustest.

Piirikontrolli taastamise vastu oli 31 protsenti küsitletuist, 11 protsenti osalejaist ei osanud selget seisukohta võtta. Uuringus osalenutelt küsiti, kas Soome peaks kehtestama piirikontrolli nii Põhjala riikidest kui ka mujalt Schegeni alalt Soome saabunud isikutele.

Uuringust selgus veel, et kõige suurem on piirikontrolli taastamise pooldajate hulk valitsusse kuuluva Põlissoomlaste toetajate hulgas – 78 protsenti. Kõige skeptilisemalt suhtusid piirikontrolli taastamisse aga opositsiooniliste roheliste toetajad. Neist pooldas kontrolli taastamist 34 protsenti.

Uuringu läbiviijate sõnul oli oluline tegur vastajate haridustase. «Mida kõrgemalt haritud vastajad, seda rohkem nad vaba liikumist pooldasid,» ütles Taloustutkimuse uuringujuht Juho Rahkonen, kelle sõnul oli enam kui pool ülikoolikraadiga vastanuist kontrolli taastamise vastu.

Piirikontrolli on Põhjala riikidest ajutiselt taastanud nii Rootsi kui Taani, viidates vajadusele ohjeldada rändekriisi. Rahkoneni sõnul näitavad uuringutulemused, et sama võib teha ka Soome, kui kevadel rändevood taas tõusevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles