Taanis jõustus uus migratsiooniseadus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani-Saksamaa piir.
Taani-Saksamaa piir. Foto: Scanpix/AFP

Taanis jõustus täna vastuoluline seadus, mis annab võimudele õiguse konfiskeerida varjupaigataotlejate vara.

Politsei jätab põgenikele alles abielu- ja kihlasõrmused ning muud esemed, mis seostuvad mingi isikliku looga, nii et neid ei ole võimalik asendada.

Enne läbiotsimist palutakse migrantidel ära anda raha ja väärisesemed, mis nad on Taani kaasa toonud.

«Kontrolli võib läbi viia välismaalast patsutades, tema riideid kompides ja taskuid läbi otsides,» ütles integratsiooniministeerium. Politseinikul on voli läbiotsitava ülemine särginööp lahti teha ja käised üles käärida, aga lahtiriietamine ja inimkehasse sisenemine ei ole lubatud.

«Politsei võib läbi vaadata ja uurida kotte ja kohvreid ning sisu kontrollimise eesmärgil on lubatud kottide ja kohvrite tühjendamine.»

Taani politseiliidu esimees Claus Oxfeldt ütles, et läbiotsimine ei ole põhjalikum kui inimese kinnipidamise puhul, kui tehakse kindlaks, ega tal relva ei ole.

«Ma ei kujuta ette, et me leiame kuigi palju juveele, mida konfiskeerida,» lisas ta.

Taani parlament kiitis jaanuari lõpus heaks reformid põgeniketulva ohjeldamiseks. Lisaks raha ja väärisesemete konfiskeerimisele pikendati põgenike perekondade taasühinemise aega.

Varjupaigataotlejatelt on lubatud ära võtta rahasummad, mis ületavad 10 000 krooni (1340 eurot) ja samuti isiklikud asjad, mille väärtus on rohkem kui 10 000 krooni. Erandiks on abielusõrmused ja teised sentimentaalse väärtusega esemed nagu perekonnaportreed või medalid.

5,6 miljoni elanikuga Taanis registreeriti 2015. aastal 21 000 asüülitaotlust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles