Saudi Araabia ja Türgi kaaluvad maavägede saatmist Süüriasse (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi eriväelased.
Türgi eriväelased. Foto: SIPA/Scanpix

Süüria opositsioonijõude ähvardav lüüasaamine viimastel kuudel jõuliselt pealetungile asunud valitsusvägedelt ja neid toetavalt Venemaalt on pannud mässajate liitlased Saudi Araabia ja Türgi kaaluma piiratud maavägede kontingendi sõttasaatmist, ütlevad analüütikud.

Saudi Araabia teatas neljapäeval, et on valmis osalema Süürias maavägede operatsioonis terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) vastu, kui Ameerika Ühendriikide juhitav koalitsioon peaks selleks otsuse langetama. Ar-Riyadile teeb muret ka Süüria presidendi Bashar al-Assadi vastu võitlevate opositsioonirühmituste saatus.

«Minu arvates püüab Saudi Araabia meeleheitlikult Süürias midagi ära teha,» lausus Andreas Krieg Londoni King's College'i kaitseuuringute osakonnast.

Kriegi hinnangul on «mõõdukas opositsioon» tõsises ohus, kui Süüria suuruselt teine linn Aleppo režiimi kätte langeb. Valitsusväed on võtnud Vene õhurünnakute toel linna piiramisrõngasse.

«See on Saudi ja Katari jaoks probleem, sest nad on mõõdukate jõudude kui oma surrogaadi kaudu Süüriasse tohutult investeerinud,» ütles Krieg, kes töötab ka Katari relvajõudude konsultandina.

Venemaa, kes on koos Saudi Araabia peamise piirkondliku võistleja Iraaniga Assadi peamine liitlane, süüdistab Türgit ettevalmistustes relvastatud sissetungiks Süüriasse.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan nimetas reedel Venemaa süüdistust naeruväärseks, aga Kriegi sõnul ei ole Erdoğani Süüria-poliitika seni midagi saavutanud.

«Türgi ja Saudi peavad selle sõja suunda muutma. Nii et saudid ei hakka tegutsema Doha ja Ankara koostööta,» sõnas ta.

Aleppo provints, üks relvastatud opositsiooni tähtsamaid tugialasid Süürias, on viieaastase sõja rängima pealetungi all ja Genfis alanud rahuprotsess on vähemalt 25. veebruarini seisma pandud.

Süüria peavoolu opositsioonijõudude ühendus Läbirääkimiste Ülemkomitee (HNC) teatas kolmapäeval, et ei naase läbirääkimistelaua taha enne, kui nende humanitaarabinõuded täidetakse.

«Saudide arvates on Süüria kriisi rahumeelse lahenduse väljavaated väga piiratud,» ütles sõltumatu Pärsia lahe uurimiskeskuse analüütik Mustafa Alani.

«Nad ei näe tegelikku survet režiimile, mis nõuaks suuri järeleandmisi. Nende arvates tuleb lõpp ikka lahinguväljal,» sõnas Alani.

«Türgi suhtub maavägede saatmise plaani väga innukalt sestpeale, kui venelased alustasid oma õhuoperatsiooni ja püüdsid Türgit võrrandist välja tõrjuda.»

Alani hinnangul on saudidel maavägedega tõsi taga, kui need saadetakse Süüriasse osana koalitsioonist ja eriti, kui kaasatakse ka Türgi jõude.

Teised analüütikud on aga seisukohal, et Saudi Araabia osalus jääb väikseks, sest riik juhib juba ligi aasta araabia maade koalitsiooni võitlust Jeemeni mässulistega ning peab kaitsma kuningriigi lõunapiiri Jeemenist lähtuva ohu eest.

Türgi ja Saudi Araabia kuuluvad juba Süürias ISISe sihtmärke pommitavasse 65-liikmelisse koalitsiooni, mida juhib USA. Ameerika tervitas reedel Saudi Araabia teadaannet valmisolekust saata maaväed Süüriasse Islamiriigi vastu.

Londoni Chatham House'i teaduri Jane Kinninmonti sõnul on Saudi Araabia huvitatud rohkem sõjast Jeemenis kui võitlusest ISISega, nii et Süüriasse saadetakse parimal juhul väike maavägede kontingent ja ehk mõned eriüksused, mis oleks rohkem sümboolne märk. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles