India minister soovib naistele kohustuslikke rasedusuuringuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

India valitsuse lasteminister tegi ettepaneku riigis laialt levinud soopõhise abordi vähendamiseks kehtestada seadus, mis sunnib noori peatseid emasid tegema katsed, millega määrataks sündiva lapse sugu.

Sünnituseelsed testid on praegu Indias illegaalsed – hoidmaks ära paljude tüdruklaste hävitamist enne sündi vanemate poolt, kes ihkavad endale poissi. Ent veebruari alguses peetud kõnes ütles naiste ja lastearengu minister Maneka Gandhi, et efektiivsem meetod oleks määrata loote sugu kohe raseduse alguses ning jälgida siis tema arengut.

«Kui naine jääb rasedaks, siis tuleb see registreerida ja niimoodi saab kuni lõpuni jälgida, kas ta sünnitas või mitte ning mis juhtus,» lausus minister. Vanemaid ja arste võib sünnieelsete uuringute palumise või läbiviimise eest praegu oodata kuni viieaastane vangistus, kuid see pole suutnud laialt levinud praktikat riigist välja juurida.

2011 aastal meditsiiniajakirjas The Lancet avaldatud uurimus näitas, et viimase kolme aastakümne jooksul on Indias tehtud abort kuni 12 miljonile naissoost lootele. Samal aastal avaldatud statistika järgi on riigis iga 940 naise kohta 1000 meest. Peaminister Narendra Modi on lubanud teha valikulisele abordile lõpu ning hoiatanud, et soolisel tasakaalutusel võivad olla riigile tõsised tagajärjed.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles