Vatikan eemaldas töölt pedofiiliajuhtumeid uurinud inglase

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Saunders.
Peter Saunders. Foto: Reuters/ScanPix

Vatikan heitis kirikut tabanud pedofiiliaskandaale uurivast komisjonis ajutiselt välja inglasest mehe, kes süüdistas ametit liigses passiivsuses.

Peter Saunders – kes ise langes teismelisena kuritarvitamise ohvriks – viibis parasjagu Roomas, et osaleda komisjoni nõupidamisel, kui talle teatati: teda ootab nädala aega eemalolekut. «Otsustasime, et härra Peter Saunders võtab nädalase eemalviibimiselehe, et kaalutleda selle üle, kuidas ta võiks paremini aidata komisjoni tööd,» avaldas juhatus.

Ent inglane ütles meediale, et otsus tabas teda täieliku üllatusena ning teda polnud millestki teavitatud. «Mind määras tema pühadus Püha Franciscus ja ma räägin oma positsioonist ainult temaga,» lausus Saunders.  Ka varem on ta meediale kinnitanud, et ei soovi tööst tagasi tõmbuda – seda hoolimata väidetavast edenematusest kuritarvitamisjuhtude käsitlemisel.

Ehkki mõned kirikuametnikud on kirjeldanud komisjoni kui poliitilise võimuga asutust, on Saunders kutsunud üles ametit olema agressiivsem ja häälekam üle kogu maailma ilmsiks tulevate ahistamisjuhtumite suhtes. «Mitmed liikmed on avaldanud arvamust, et ma ei allu oma suu kinnihoidmise osas ametlikule joonele,» räägis Saunders. «Tegin neile selgeks, et ma ei taha kunagi olla osaline pelgalt avalike suhete jaoks mõeldud teatrist.»

Inglane jätkas: «Meie paavst võiks teha palju rohkem, et midagi toimuks. Ma ei näe liikumist, ma ei näe tegevust teemal, mis peaks nad raevu ajama.» Samuti rääkis Saunders, et komisjon sai hiljuti avalduse kahelt Itaalia preestrilt, kes olid avastanud, et nende kolleeg pilastab lapsi. Ent piiskopile teatamisel olevat neid kästud uudis vaka all hoida.

«See rebib mu südame puruks. Ja kahjuks juhtub seda üle kogu maailma,» kõneles Saunders. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles