Ukraina luure esindaja: Venemaa on kaotanud Donbassis 650 sõdurit (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donetski separatistide võitleja.
Donetski separatistide võitleja. Foto: SCANPIX

Venemaa on kaotanud Donbassis lahingutes terrorivastase operatsiooni jõududega 2015. aasta algusest kuni septembrini sadu oma kodanikke ja sõdureid, teatas Ukraina kaitseministeeriumi luure peavalitsus.

«2016. aasta algusest on Donetski ja Luganski oblasti okupeeritud alal hukkunud 42 venemaalast. Luure peavalitsusel on dokumente, mis kinnitavad Vene kodanike hukku või haavatasaamist Ukraina alal,» ütles Ukraina luure esindaja Vadim Skribitski reedel Kiievis infotunnis.

Ta teavitas, et 2015. aasta algusest kuni septembrini hukkus Ida-Ukrainas Vene 1. ja 2. armeekorpusest 627 inimest ning haavata sai 2155.

«Rõhutan, et suure hulga neist kaotustest kandsid Vene väed juba pärast Minski lepete allkirjastamist, jätkates meie riigi territooriumi okupeerimist,» märkis ta.

Samas rõhutas luure esindaja, et Venemaa kaotused Ida-Ukrainas võivad tegelikkuses olla märgatavalt suuremad.

Vene sõdurite huku ja haavatasaamiste põhjustest rääkides märkis Skribitski, et need on aset leidnud aktiivse terroritõrjeoperatsiooni vastase luure- ja diversioonitegevuse käigus.

«Relvarahu ja Minski lepete osalise täitmise taustal tegutsevad Vene okupatsioonijõud sel viisil nii rindejoonel kui ka nn hallides tsoonides ja Kiievi käes olevatel aladel. Sattudes meie vägedega tulevahetusse saab sageli suurem osa diversante hukka,» rõhutas ta.

Skribitski nimetas põhjustena ka sattumist miiniväljale, mille on paigutanud mõni teine Vene väeosa või sissirühm.

Samas märkis Skribitski, et Venemaa juhtkond vaikib endiselt oma vägede tegevusest Ida-Ukrainas.

Rääkides olukorrast mässulistel aladel, märkis luure esindaja, et sissid lahendavad järjest sagedamini omavahelisi lahkarvamusi relvadega.

«Me näeme vaenlase seas pidevalt tülisid, olgu lahingus või olmetingimustes. Paljudel juhtudel lähevad käiku relvad, mis toob kaasa nii sisside kui Vene sõjaväelaste huku või haavatasaamise. Lisaks sooritavad Vene sõjaväeluure eriüksused esimese ja teise armeekorpuse allüksuste ja sisside suhtes provokatsioone, et õhutada neid vastu tegutsema ja avama tuld terrorivastase operatsiooni jõudude pihta,» rõhutas Skribitski.

Vene tapetud opositsionääri Boriss Nemtsovi ja tema kolleegi Ilja Jašini andmeil on Donbassis surma saanud 220 Vene sõdurit.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles