Euroopa eksperdid uurivad Poolas riigi vastuolulisi seadusmuudatusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seaduse ja Õigluse partei (PiS) juht Jaroslaw Kaczynski.
Seaduse ja Õigluse partei (PiS) juht Jaroslaw Kaczynski. Foto: Reuters

Euroopa õiguseksperdid alustasid Poolas teabekogumismissiooni selgitamaks välja, kas Varssavi uus parempoolne valitsus on rikkunud Euroopa Liidu (EL) reegleid liikmesriikide põhiseaduse ja demokraatia vallas.

EL algatas jaanuaris pretsedenditu menetluse tegemaks kindlaks, kas Poola uus seadus konstitutsioonikohtu juhtimisest rikub bloki demokraatiareegleid ja väärib karistusmeetmeid. Lisaks tuntakse muret Poola valitsuse suureneva kontrolli pärast riigimeedia üle.

Euroopa Nõukogu nõustavad õiguseksperdid jagavad oma leide ka Euroopa Komisjoniga. Viimane teatas varasemalt, et vaatab Poola esitatud seisukohad üle märtsiks.

Ekspertide delegatsiooni juhib Gianni Buquicchio ning nad kutsus Poola riigi välisminister Witold Waszczykowski.

Buquicchio kohtus ka Poola presidendi Andrzej Dudaga.

Poolas novembris võimule tulnud konservatiivne ja euroskeptiline Seaduse ja Õigluse partei (PiS) sai hiljuti parlamendilt, kus parteil on enamus, õiguse määrata otse ametisse riiklike meediafirmade juhte.

Samuti muutis valitsus riigi konstitutsioonikohtu tegevust puudutavaid reegleid ja määras sinna ametisse uusi kohtunikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles