Prantsuse alamkoda kiitis heaks riikliku hädaolukorra muudatustepaketi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President François Hollande kehtestas novembris toimunud veresauna järel eriolukorra.
President François Hollande kehtestas novembris toimunud veresauna järel eriolukorra. Foto: Reuters

Prantsuse parlamendi alamkoda andis heakskiidu eelnõule, millega tahetakse kirjutada põhiseadusesse riikliku hädaolukorra kehtestamise menetlus ning laiendada võimude julgeolekuvolitusi.

Vastuolulise eelnõu poolt hääletas 103 ja vastu 26 saadikut. Vastaseid leidus nii vasak- kui parempoolsete erakondade rahvaesindajate seast.

Novembris toimunud rünnakud Pariisis, mis nõudsid 130 inimelu ja mille eest võttis vastutuse äärmusrühmitus Islamiriik (IS), on sundinud võime riigis kehtivate julgeolekumeetmete üle põhjalikult järele mõtlema.

President François Hollande kehtestas veresauna järel eriolukorra, mis andis politseile ja julgeolekujõududele harilikust suuremad volitused.

Parlamendi alamkoja heakskiit on esimene samm mitmeetapilises menetluses, mis tuleb läbida enne muudatuste rakendumist.

Kehtiva seaduse alusel peab parlament andma heakskiidu rohkem kui 12 päeva kestvale eriolukorrale ning seda ei muudeta. Eelnõu alusel pikendatakse eriolukorra maksimaalset pikkust kolmelt kuult neljale ning selle uuendamise peab heaks kiitma parlament.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles