Kerry: Venemaa õhulöögid võivad Süüria rahukõnelused põhja lasta (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry
USA välisminister John Kerry Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry hoiatas teisipäeval, et Vene õhurünnakud Süüria opositsiooni vastu võivad nurjata jõupingutused jätkata Süüria rahukõnelusi.

«Pole mingit kahtlust, olen seda ka varem avalikult öelnud, et Venemaa tegevus Aleppos ja piirkonnas muudab kõnelustelaua taha naasmise ja tõsise vestluse palju raskemaks,» sõnas Kerry.

Tema sõnul on USA kutsunud ja kutsub jätkuvalt Venemaad ühinema jõupingutustega viivitamatu relvarahu kehtestamiseks Süürias ja humanitaarabile täieliku ligipääsu tagamiseks.

«See on selle kohtumise eesmärk ja seal saab eelseisva osas paljugi selgeks,» lausus Ühendriikide esidiplomaat enne kõnelusi Egiptuse välisministri Sameh Shoukryga.

Kerry pressiesindaja John Kirby ütles hiljem, et homme peetav kohtumine Münchenis on otsustava tähtsusega selle seisukohast, kas rahvusvahelisi jõupingutusi relvarahu kehtestamiseks saadab edu.

Münchenis kogunev 17-liikmeline Süüria toetusrühm (ISSG) kavatseb arutada viise, kuidas jätkata ÜRO juhitud ja praeguseks takerdunud Süüria rahukõnelustega.

Venemaa jätkuvad õhurünnakud olid üks põhjustest, miks Süüria opositsioonirühmitusi ühendav Läbirääkimiste Ülemkomitee (HNC) otsustas mitte osaleda ÜRO rahukõneluste töös.

Kümned tuhanded süürlased on põgenenud režiimivägede pealetungi eest Aleppo ümbruses, mille käigus lõigati eile osaliselt ära Süüria suuruselt teist linna Türgiga ühendav varustustee.

Lääneriigid on süüdistanud Süüria presidendi Bashar al-Assadi valitsust pealetungiga rahukõneluste saboteerimises.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles