Hanso: Läänemere piirkond saab USA jõulisest tagasitulekust suurt kasu (3)

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Hanso.
Hannes Hanso. Foto: Tairo Lutter

Washingtoni kava eraldada tuleval aastal oma kaitse-eelarvest Euroopas tegutsemiseks neli korda rohkem raha tooks Ameerika Ühendriigid jõuliselt Euroopasse tagasi, ütles Eesti kaitseminister Hannes Hanso.

«Ameerika Ühendriikide plaan ja initsiatiiv, millele praegu Kongressilt raha taotletakse, on võrdlemisi uus. Täna on tegelikult esimene [NATO] ministrite kohtumine, kus see teema ametlikult laual on. Teine selline kohtumine tuleb juunis ja kogu protsess tipneb Varssavi tippkohtumisega,» ütles Brüsselis NATO kaitseministrite kohtumisel osalev Hanso vastuseks Postimehe küsimusele, kas Eesti jaoks tuli tagasilöögina teade, mille kohaselt viiks Ühendriigid Euroopasse toodava raskerelvastuse Ida asemel Lääne-Euroopasse.

«Minul on erakordselt hea meel, et Ameerika Ühendriigid on Euroopas väga jõuliselt tagasi. Ma arvan, et see on kogu Euroopa julgeolekut silmas pidades väga hea,» lisas Hanso.

«Ma olen täiesti kindel, et kuulatas täna kõiki neid seisukohti ja analüüse sellest, milline julgeolekukord meil valitseb ja millised on väljakutsed, et meie Läänemere piirkond saab Ameerika Ühendriikide panusest kindlasti olulist kasu. Ameerika Ühendriikide nagu ka teiste liitlaste – brittide ja sakslaste – kohaolek meie regioonis kindlasti kasvab.»

Ameerika Ühendriikide suursaadik NATO juures Douglas E. Lute ütles eile Brüsselis ajakirjanikele administratsiooni plaani tutvustades, et enamus Ühendriikide brigaadi lahingutehnikast ja varustusest toodaks Lääne-Euroopasse. Lute nimetas üheks selle põhjuseks raskerelvade transpordiks vajaliku taristu puudumist Ida-Euroopa liitlasriikides.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles