Saksamaal algas kohus 94-aastase endise Auschwitzi valvuri üle (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reinhold Hanning täna Saksamaal Detmoldi kohtus.
Reinhold Hanning täna Saksamaal Detmoldi kohtus. Foto: SCANPIX

Täna algas kohus Auschwitzi koonduslaagri kunagise vangivalvuri üle. Nüüdseks 94-aastast meest süüdistatakse natside koonduslaagris kümnete tuhandete inimeste mõrval kaasaaitamises.

Reinhold Hanning ilmus täna Detmoldi kohtu ette, süüdistatuna seistse aastakümmet pärast natsirežiimi alistamist vähemalt 170 000 juhul mõrvale kaasaaitamises, kirjutab uudisteagentuur AFP.

Hanningi juhtum on esimene kolmest sel aastal toimuvast kohtuasjast endiste SS-laste üle.

Ohvreid esindava Rahvusvahelise Auschwitzi komitee asepresident Christopher Heubner sõnas, et see on võimalus teha heaks Saksamaa õigussüsteemi läbikukkumisi.

Rohkem kui 6500st Auschwitz endisest SS-lastest on süüdi mõistetud vähem kui 50 inimest.

Holokaustis ellu jäänud Angela Orosz, kes tuleb kohtusse Hanningi vastu tunnistama, ütles AFP-le, et kogu Auschwitzi töötajaskond olid osaks tapamasinast.

Suure avaliku huvi tõttu peetakse tänane istung kaubanduskojas, kuhu mahub rohkem inimesi.

Hanningit ähvardab kolme kuni 15 aasta pikkune vanglakaristus, kuid võttes arvesse tema kõrget iga ja võimalikule edasikaebamisele kuluvat aega, on väga ebatõenäoline, et ta üldse trellide taha läheb.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles