ISISe endised seksorjad haarasid kättemaksuks relvad (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapten Kwestan Mohammed Ali juhendamas pešmerga sõdureid.
Kapten Kwestan Mohammed Ali juhendamas pešmerga sõdureid. Foto: Scanpix/AFP

Jeziidi usulahust röövitud ja seksorjadena peetud tütarlapsed on liitunud kurdi pešmerga võitlejatega, kus naistel on oma relvastatud brigaad. Üks nende eesmärk on vabastada järgmisena Iraagi põhja osas asuv Mosuli linn ning päästa seal jätkuvalt ISISe poolt orjastatud jeziidi naised.

Naisüksuste poolest tuntud kurdide relvajõudud on viimastel nädalatel saanud ohtralt lisa, sest aina enamatel jeziidi naistel on õnnestunud end sunnitliku äärmusrühmituse Islamiriik režiimi alt põgeneda.

Jeziidi brigaadijuht kapten Khatoon Khider ütles Fox Newsile antud intervjuus, et hetkel ootab väljaõpet ligi 500 naist. 123 jeziidi brigaadiliiget on aga juba koos pešmergaga eesliinil võitlemas.

Brigaad, mida kutsutakse «päikesenaiste salgaks», on ISISe vastastes lahingutes Sinjari all karastanud ning kavatseb oma mägise kodupiirkonna kaitsmist jätkata.

Kurdi pešmergaga liitnud on aga vaid üks osa 2000 jeziidi naisest, kes pärast džihadistide haarangut 2014. aastal Sinjari mäelt rööviti ja sunniti hakkama ISISe võitlejate seksorjadeks. ÜRO andmetel on ISISe kontrollitavatel aladel Iraagis vangistatud ligikaudu 3500 inimest, kellest enamik on jeziidi naised ja tütarlapsed.

Olukorras, kus Iraagi armee on öelnud, et pole veel valimis lahinguteks võtmaks Mosuli linn ISISelt tagasi, on kurdide väeüksused saavutanud mitmeid olulisi võite.

Khideri sõnab, et jeziidi brigaad mängis tähtsat rolli ka Sinjari tagasi vallutamisel möödunud aasta novembris, osaledes ka otseses lahingutegevuses.

Kapteni sõnul saab Mosuli tagasivõtmine olema tõeline proovikivi, kuid jeziididele pole see oluline vaid strateegilistel põhjustel. «Paljud meie naistest on orjastatud just Mosulis,» sõnas ta. «Nende perekonnad ootavad neid. Meie ootame. Linna vabastamine võib aidata neil lõpuks koju pääseda.»

Igapäevaste vägistamiste ja orjuse küüsist vabastatud jeziidi naised on läbinud kõva treeningu. Kapten Khideri sõnul võib neid pidada eliitüksuseks ning seada eeskujuks ka teistele piirkonnas elavatele naistele. «Nüüd kaitseme me kõige kurja eest ennast ise ja lisaks ka teisi siinseid vähemusi,» sõnas ta. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles