Ekspert: Venemaa valmistub sõjaks Türgiga (32)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Venemaa on alustanud ettevalmistusi sõjaks Türgiga, kirjutas portaalis Novoje Vremja sõjandusekspert Pavel Felgenhauer.

Lahingud Süüria linna Aleppo ümber ägenevad ning president Bashar al-Assadi väed liiguvad Vene õhujõudude toel Türgi piiri poole. Kehvade maavägedega Assad ilmselt Aleppot vallutada ei suuda, vaid algab pikk ja verine piiramine, leiab asjatundja. On võimalus, et lääs ja Türgi üritavad rajada linnani humanitaarkoridori ja katastroofi vältimiseks sekkuvad välisväed, mis võib tuua kaasa tõsise konflikti, isegi Euroopa sõja –  milleks Venemaa valmistubki, kirjutas analüütik.

Felgenhaueri hinnangul paigutab Venemaa laiali jõude Türgi ründamiseks – selleks annavad võimaluse Lõuna sõjaväeringkonna ootamatu kontroll ning Musta ja Kaspia mere laevastiku õppused.

Vene kindralid ootavad võitu Põhja-Süürias ja seejärel ka lõunas, mis viiks Assadi väed Türgi piirile, ütles ekspert. Kuidas Türgi sellesse suhtub, ei tea keegi, mistõttu valmistub Venemaa sõjaks Türgiga, lausus Felgenhauer.

Süüria läbirääkimistel ei ole tema hinnangul esialgu mõtet, mõtet on Moskva ja Lääne või Moskva ja Ankara kõnelustel. Tuleb avaldada survet ja otsida rahumeelset väljapääsu olukorrast, et vältida suurt sõda, lisas asjatundja.

Venemaa tingimused konflikti rahumeelseks lahendamiseks selguvad alles läbirääkimistel. Olukord meenutab 1973. aasta Lähis-Ida kriisi, mil Ameerika Ühendriigid ja Nõukogude Liit panid piirkonnas kõigepealt liikuma oma väed ja asusid alles siis läbi rääkima, võrdles Felhengauer.

Kommentaarid (32)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles