USA saadik Armeenias: Mägi-Karabahhi konflikt ilmselt ägeneb

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mägi-Karabahhi tankid üles rivistatuna.
Mägi-Karabahhi tankid üles rivistatuna. Foto: SCANPIX

On üsna suur tõenäosus, et Mägi-Karabahhi tüli ägeneb, selle osalised peavad rakendama meetmeid piirkonna pingete leevendamiseks, ütles USA saadik Armeenias Richard Mills.

«Vägivalla sagenemine kokkupuutejoonel ja sõjakad avaldused tekitavad tõsist muret. Pean võimalikuks pinge tõusu üheainsa vea pärast. Seetõttu peavad Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Minski rühma kaaseesistujad rakendama meetmeid, mis soodustaksid pinge langust, samuti seirama olukorda,» ütles Mills Facebooki videokonverentsi käigus.

«Armeenia ja Aserbaidžaani presidentide kohtumisel Bernis oli see peamine arutlusteema. Sõjalist lahendust ei ole olemas,» märkis USA diplomaat.

Mägi-Karabahh on enamasti armeenlastega asustatud endine Aserbaidžaani autonoomne oblast, mille staatuse üle puhkes 1980. aastate lõpus relvastatud konflikt aserite ja armeenlaste vahel. Lahingutes hukkus hinnanguliselt 30 000 inimest ning ala läks Armeenia ja kohalike separatistide kontrolli alla.

Septembris kasutasid konfliktipooled esimest korda kahe aastakümne jooksul raskerelvastust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles