Müncheni kõnelustel lepiti kokku sõjategevuse peatamises Süürias (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA välisminister John Kerry teatas ööl vastu reedet, et Müncheni läbirääkimistel lepiti kokku Süürias sõjategevuse peatamine.

Kerry märkis siiski, et see ei puuduta sunniitlikku terroriorganisatsiooni Islamiriik ja terrorivõrgustikuga Al-Qaeda seotud äärmusrühmitust Al-Nusra Rinne.

Sõjategevus loodetakse peatada nädala jooksul. Samal ajal suurendatakse humanitaarabi kogust ja tõhustatakse selle kohaletoimetamist.

«Meil on nüüd sõnu paberil. Tulevatel päevadel peame nägema Süürias tegutsemist,» ütles Kerry telekanalile CNN.

Koheselt polnud selge, kuidas mõjutab kokkulepe Venemaa õhurünnakuid Süürias.

Algselt oli uudisteagentuur AFP kirjutanud relvarahust, kuid täpsustas hiljem, et Kerry sõna «vaherahu» ei kasutanud.  Briti rahvusringhäälingu BBC info kohaselt tegi Kerry vastavasisulise avalduse ühisel pressikonverentsil koos Venemaa välisministri Sergei Lavrovi ja ÜRO Süüria eriesindaja Staffan de Misturaga.

Kerry lisas ühtlasi, et rahukõnelusi Süüria režiimi ja opositsiooni vahel üritatakse Genfis jätkata võimalikult kiiresti.

Vene välisminister Sergei Lavrov kinnitas neljapäeval enne kõneluste algust, et  Venemaa on teinud «üsna konkreetse» ettepaneku relvarahu kehtestamiseks Süürias ja ootab USA vastust.

«Ootame USA vastust enne, kui esitame selle rahvusvahelisele Süüria toetusrühmale,» lausus Lavrov Münchenis.

Anonüümsust palunud USA ametnikud ütlesid neljapäeval, et Vene ettepanek sisaldab relvarahu kehtestamist 1. märtsist.

Genfis alanud rahvusvahelised kõnelused viis aastat kestnud ja 260 000 inimese elu nõudnud Süüria kodusõja lõpetamiseks katkestati eelmisel nädalal lääneriikide ja Süüria opositsiooni süüdistuste tõttu, et Süüria režiimi toetava Venemaa õhurünnakutes Aleppole võetakse sihikule opositsioonirühmitused ja tsiviilelanikud.

Süüria läbirääkimiste rühm koosneb 17 riigist, kelle seas USA ning Süüria president Bashar al-Assadi toetavad Venemaa ja Iraan.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles