Teadlased lõpetasid kosmosesond Philaega kontakti otsimise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maandur Philae komeedil 67P Tšurjumov-Gerassimenko
Maandur Philae komeedil 67P Tšurjumov-Gerassimenko Foto: SCANPIX

Euroopa teadlaste sõnul lõpetati kontakti otsimine kosmosesondiga Philae, millest sai üle aasta tagasi esimene komeedil maandunud tehiskaaslane.

Philaega kontakti taasloomise võimalus on peaaegu null ning sondilt mis tahes vastuse saamine oleks äärmiselt üllatav, teatas Saksa kosmosekeskus.

Tehiskaaslasega suudeti kontakti saada viimati 9. juulil, kuid edasised katsed on senini korduvalt ebaõnnestunud.

Philae maandus Marsi orbiidi lähistel liikuvale komeedile 67P/Tšurjumov-Gerassimenko 2014. aasta novembris, kuid sattus taevakeha pimedale küljele, mis on päikesevalguse eest suuresti varjatud, ning selle akud tühjenesid paar päeva jooksul. Robot ärkas taas ellu 2015. aasta juunis, kuid seejärel teatati juulis taas kontakti kaotamisest.

Teadlastel kulub Philae saadetud andmete analüüsimiseks aastaid, kuid kosmosesondi komeedini toimetanud tehiskaaslane Rosetta kogub taevakehast andmeid kuni septembrini, mil ka see kosmosesond suunatakse komeedi pinnale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles