Paavst Franciscus ja patriarh Kirill kutsusid kristlasi ühtsusele (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patriarh Kirilli ja paavst Franciscuse kohtumine
Patriarh Kirilli ja paavst Franciscuse kohtumine Foto: SCANPIX

Paavst Franciscus ja vene õigeusu patriarh Kirill kutsusid reedel ühisdeklaratsioonis kristlasi ühtsusele ja maailma astuma kiireid samme kristlaste abistamiseks, keda ähvardab vägivald Lähis-Idas.

«Me loodame, et meie kohtumine annab panuse ühtsuse taastamisse, mida soovib Jumal,» ütlesid kirikupead Kuubal peetud kohtumisel allkirjastatud deklaratsioonis.

Havanna lennujaamas peetud kohtumise algul suudlesid Franciscus (79) ja Kirill (69) teineteist kolm korda põsele ja embasid.

«Viimaks me kohtume. Me oleme vennad,» ütles paavst patriarhile.

Paavst teeb Kuubal vahepeatuse Mehhikosse suundudes, Kirill on saareriigis ametlikul visiidil.

Tegemist on kahe suurema ristiusukiriku juhtide esimese kohtumisega pärast 1054. aasta kirikulõhet.

Franciscus kätles Havanna Jose Marti lennujaamas esmalt Kuuba presidendi Raúl Castroga ja suundus seejärel kohtumisele Kirilliga, kes pidas eelnevalt Castroga omapoolse kohtumise.

Ajaloolist kohtumist on kavandatud aastakümneid ning viimased takistused selle teelt eemaldasid paavsti otsusekindlus ja maailmapoliitika arengud.

Alates paavstiks saamisest 2013. aasta märtsis on Franciscus teinud jõupingutusi, et muuta Vatikan aktiivsemaks toimijaks rahvusvahelises diplomaatias. «Ma tahtsin emmata oma õigeusklikke vendi,» ütles paavst sel nädalal usutluses.

Katoliku kiriku pea asetas kohtumise ühtlasi laiemasse Venemaaga lävimise konteksti, öeldes, et Moskva võib olla tähtis partner maailmarahu nimel.

Franciscus on Vatikanis kaks korda võõrustanud Vene presidenti Vladimir Putinit.

«Kulisside taga on kolmas mängija,» kirjutas Vatikani ekspert Marco Politi blogis Putini mõjuvõimule viidates. «Oleks naiivne arvata, et patriarhi ootamatu ligipääsetavus ei ole seotud geopoliitilise olukorra, milles Venemaa end praegu leiab.»

Vene õigeusu kiriku pressiesindaja Aleksandr Vokkov avaldas kohtumise eel lootust, et see avab ukse «vastastikuse koostöö uutele väljavaadetele». Ta kinnitas samas, et kahe kiriku ühinemine ei ole päevakorral.

Ida- ja läänekristluse leppimise peamine takistus on endiselt vene õigeusu patriarhi soovimatus tunnistada paavsti positsiooni kristliku maailma liidrina.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles