Mehhiko Topo Chico vanglat juhtisid vangid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangla territoorium
Vangla territoorium Foto: SCANPIX

Mehhiko võimud leidsid nuge, kokaiini ja lameekraaniga televiisoreid Topo Chico vanglast, kus sai neljapäeval vanglarahutustes surma vähemalt 49 vangi, leiud viitavad narkokartellide võimule paljudes riigi kinnipidamisasutustes.

Rahutused Monterrey tööstuslinnas asuvas vanglas said alguse tülist narkokartelli Zetas rivaalitsevate juhtide vahel, ütlesid võimud.

Rahutuste järel viidi tülli pööranud Zetase juhid ja veel 231 kinnipeetavat föderaalvanglatesse, kus hoitakse tavaliselt tõsisemates kuritegudes süüdimõistetuid. Rahutustes sai viga veel 12 vangi.

Ametnike sõnul on tuvastatud 40 surnukeha ja kõigil on pussitamise või haamrite ja keppidega peksmise haavad.

Võimud leidsid neljapäeva koidu ajal puhkenud mässu järel vangla üle kontrolli taastades pool kilogrammi marihuaanat, 23 doosi cracki, 30 doosi kokaiini, 120 isevalmistatud lõikeriista, 80 nuga, 60 haamrit, 400 välgumihklit, 16 USB-pulka, 10 MP3-mängijat ja kaks 67-tollist (170 cm laiust) telerit, ütles ametnik.

Ametnikud möönsid, et vangid nautisid «omavalitsust» kinnipidamisasutuses, kus 100 valvurit valvas 3800 kinnipeetavat.

«Rahanappuse ja valvurite puuduse tõttu on tegemist omavalitsusega,» sõnas üks ametnik, lisades, et vangla on 35 protsenti ülerahvastatud.

Osariigi inimõiguskomisjoni ametniku Sylvia Puente Aguilari sõnul on Topo Chico vanglas tavalised väljapressimine, peksmine ja mõrvad.

Riiklik julgeolekuvolinik Renato Sales tunnistas, et Topo Chicot «kontrollivad kurjategijad» ja «kahjuks on see nii ka paljudes teistes riigi vanglates».

Mehhiko 389 vanglast enam kui 70 protsenti on «ülerahvastatud ja valitsematud», sõnas Sales.

Reedel saabub Mehhikosse visiidile paavst Franciscus, kel on kavatsus külastada üht teist kurikuulsat vanglat riigi põhjaosa piirilinnas Ciudad Juárezes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles