Süüria relvarahu on läbikukkunud (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purunenud elumaja Aleppos.
Purunenud elumaja Aleppos. Foto: SCANPIX

Eile, reedel suurriikide vahel kokkulepitud relvarahu Süürias pole suudetud rakendada. Venemaa jätkab õhurünnkutega ja Süüria president Bashar al-Assad on lubanud võidelda seni, kuni ta saavutab täieliku kontrolli riigi territooriumi üle.

Relvarahu eesmärgiks oli humanitaarabi saatmine Põhja-Süüria linnadele, mis on olnud tule all viimased kuud. Ühtekokku on Süüria konfliktis praeguseks hukkunud 250 000 inimest ja 11 miljonit inimest on pidanud oma kodudest lahkuma.

Reedene lepe sõnastati vaenutegevuse lõpetamisena, kuid praeguseks pole lahingutegevus üheski piirkonnas lõppenud.

«Juhul kui Assadi režiim ei võta vastutust ja iraanlased ning venelased ei sunni teda lubadusi pidama, siis rahvusvaheline kogukond ei jää seda lihtsalt pealt vaatama,» sõnas USA välisminister John Kerry. Ta lisas, et Assadile hakatakse veelgi enam survet avaldama.

Süüria mässuliste sõnul on nendeni jõudnud ka esimesed uued relvasaadetised sõbralikelt riikidelt. Viimaste seas näevad eksperdid eeskätt Türgit, Saudi Araabiat ja Katari. Erinevad Assadi vastased rühmitused on korduvalt öelnud viimaste päevade vältel, et nad ei alistu ja võitlevad edasi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles