Vene insenerid töötavad Islamiriigi kontrolli all olevas gaasitehases (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitlejad
Islamiriigi võitlejad Foto: SCANPIX

Ehkki Venemaa on kuulutanud sõja nn Islamiriigi vastu, ei näi see segavat Vene inseneride tööd terroriorganisatsiooni kontrolli all olevas gaasitehases.

Ametlikult on Süüria presidendi Bashar al-Assadi valitsus ja tema liitlane Venemaa sõjas Islamiriigiga. Ent islamiäärmuslaste kontrolli all olev gaasirajatis Põhja-Süürias on tõend sellest, et Süüria valitsuse ja Islamiriigi vahel on miskipärast püsivad ärisidemed. Türgi ametnike ja Süüria mässuliste sõnul on osapoolte vahelisse koostöösse kaasatud ka Vene presidendi Vladimir Putiniga seotud energiaettevõte.

Raqqast, Islamiriigi de facto pealinnast umbes 97 kilomeetri kaugusel kagus asuv Tuweinani gaasirajatis on suurim omataoline Süürias. Selle ehitas Putini lähikondsele, miljardär Gennadi Timtšenkole kuuluv Vene ehitusfirma Stroytransgaz koostöös Süüria allhankefirmaga Hesco, mis kuulub Vene-Süüria topeltkodakondsele George Haswani.

Hesco Moskva büroo juht Yusef Arbash, kes on Haswani väimees, ütles, et partnerlus Hesco ja Stroytransgazi vahel on olnud pikaajaline. Ettevõtted on teinud koostööd Sudaanis, Alžeerias, Iraagis ja Ühendemiraatides alates 2000. aastast. Tuweinani gaasirajatise ehitustööd algasid 2007. aastal ja jätkusid aeglaselt isegi siis, kui riik paiskus kodusõtta.

Ent 2013. aasta jaanuaris hõivasid selle ühisoperatsiooni käigus Süüria mõõdukad mässulised ja al-Qaedaga seotud al-Nusra Rinne. Tehase ülevõtmisest osa võtnud Abu Khalid ütles, et tehase territooriumile sisenedes olid Vene insenerid ja nõunikud juba lahkunud. Sinna jäid alles ainult Süüria töötajad. Ja alates 2014. aasta algusest läks rajatis Islamiriigi kontrolli alla.

Ühe Türgi kõrgema ametniku sõnul jätkas Stroytransgaz sellest hoolimata alltöövõtjaga Hesco tehase ehitamist. Seekord siis Islamiriigi loal. Ta lausus, et Vene insenerid naasid tehasesse, viimaks projekt lõpuni. Abu Khalid väitis oma allikatele tuginedes, et Islamiriik lubas Vene ettevõttel saata insenerid ja meeskond tehasesse vastutasuks suurele osale seal toodetud gaasist ja selle eest saadud rahast. Kokkulepet vahendanud Haswani.

Süüria riigile kuuluv ajaleht Tishreen on avaldanud uudise, mis paistab kinnitama seda väidet. 2014. aasta jaanuaris - pärast seda, kui Islamiriik hõivas rajatise - väitis leht Süüria valitsuse allikaid tsiteerides, et Stroytransgaz on lõpetanud 80 protsenti projektist ja ootuspäraselt antakse aasta teisel poolel objekt riigile üle. Ent artiklis ei mainitud, et islamiäärmuslased hoiavad rajatist oma kontrolli all.

Londonis tegutseva mõttekoja Chatham House vanemteadur David Butteri sõnutsi on ta näinud Haswani kirja, milles selgitatakse projekti detaile ning ka seda, et gaasitehase töö esimene faas algas 2014. aasta lõpu poole ja hakkas täielikult tööle 2015. aasta jooksul. «Osa naturaalgaasist läheb Aleppo elektrijaama, mis on Islamiriigi kontrolli all, ning jääk tarnitakse Homsi ja Damaskusesse,» rääkis inglane.

Haswani ise on tagasi lükanud süüdistused, nagu ta oleks pidanud Islamiriigiga läbirääkimisi. Samas ei ole ta kunagi eitanud, et Hesco on jätkanud tööd gaasitehases pärast seda, kui Islamiriik hõivas selle.

Detailide kohta Tuweinani tehingust Islamiriigi ja Hesco vahel sai avalikkus esmakordselt Süüria meedia kaudu teada alles 2014. aasta oktoobris. Ka siis märgiti, et kokkuleppe järgi jääb suurem osa kasumist Islamiriigile.

2015. aasta oktoobris teatas Briti leht Financial Times (FT), et tehases toodetud gaas tarniti Islamiriigi kontrolli all olevasse Aleppo soojuselektrijaama. Leppe järgi toodetakse 50 megawatti elektrit Süüria keskvalitsuse jaoks ning Islamiriik saab 70 megawatti elektrit ja 300 barrelit kondensaati. Gaasirajatises töötanud insenerid rääkisid FT-le, et Hesco saadab iga kuu islamiäärmuslastele umbkaudu 50 000 dollarit (umbes 44 400 eurot), et kaitsta oma varasid.

Kuigi Süüria jääb poliitiliselt killustatuks, näitab tehing Tuweinani gaasitehase ümber, et rivaalitsevad vastaspooled sõlmivad keset sõda omavahel kasulikke majandustehinguid. Süüria kodusõja ja islamiliikumiste ekspert Aron Lundi sõnul sõlmitakse sarnaseid gaasi- ja naftatehinguid terves Süürias.

«Neid sõlmitakse Islamiriigi ja keskvalitsuse vahel, aga ka Islamiriigi ja mässuliste vahel, kurdide ja keskvalitsuse vahel, mässuliste ning keskvalitsuse vahel ja nii edasi,» märkis ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles