Obama kutsus Putinit peatama Süüria opositsiooni pommitamist (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kutsus Vene ametivenda Vladimir Putinit lõpetama õhurünnakuid Süüria opositsioonivägedele, teatas Valge Maja pühapäeval.

Obama rõhutas laupäeval telefonivestluses Putiniga ümberpiiratud aladele humanitaarabi kiire kohaletoimetamise ning vaenutegevuse peatamisega alustamise tähtsust, teatas Valge Maja.

«Obama rõhutas, et Venemaa peaks etendama konstruktiivset rolli õhurünnakute kampaania lõpetamisega mõõdukate opositsioonijõudude vastu Süürias,» lisas Valge Maja.

Kreml teatas varem, et Putin kordas taas vajadust luua ühine terrorismivastane rinne ja loobuda topeltstandarditest.

«Vestluse osapooled rõhutasid vajadust luua Vene ja USA kaitseministeeriumi vahel lähedased ja tööalased kontaktid, mis võimaldaksid samm-sammulist ja edukat võitlust ISIL-i ja teiste terrorirühmituste vastu,» teatas Kreml avalduses äärmusrühmituse Islamiriik (IS) teist nimekuju kasutades.

Rahvusvaheline Süüria toetusrühm (ISSG) leppis ööl vastu reedet kokku «vaenutegevuse üleriigilises peatamises» järgmise nädala jooksul. Kokkulepe ei hõlma äärmusrühmitust Islamiriik (IS) ning terrorivõrgustiku Al-Qaeda haru Al-Nusra Rinnet.

Putin ja Obama arutasid ka olukorda Ukrainas. Valge Maja teatel tõstatas Ukraina teema Obama, kutsudes «Vene ja separatistide ühisvägesid» pidama kinni relvarahust ja tagama, et Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejatel oleks «täielik ligipääs kõigile aladele Ida-Ukrainas, sealhulgas rahvusvaheliselt tunnustatud piirile».

Kremli teatel avaldas Putin lootust, et Ukraina astub «viimaks» praktilisi samme oma kohustuste täitmiseks Minski lepete alusel, teatas Kreml pühapäeval.

«Vladimir Putin avaldas lootust, et Kiiev alustab otsedialoogi Donbassiga, kehtestab amnestia, viib ellu põhiseadusreformi ning kiidab koos Donetski ja Luganski esindajatega heaks eristaatuse seaduse muudatused,» teatas Kremli pressiteenistus Interfaxile.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles