Johannes Paulus II kirjad avavad paavsti lähedase sõpruse abielunaisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Johannes Paulus II 1979. aastal.
Paavst Johannes Paulus II 1979. aastal. Foto: Scanpix/AP

Sajad Briti rahvusringhäälingule BBC näidatud kirjad ja fotod on toonud avalikkuse ette paavst Johannes Paulus II üle kolmekümne aasta kestnud suhte abielunaisega.

Paavsti kirjavahetust Poolas sündinud Ühendriikide filosoofi Anna-Teresa Tymieniecka’ga hoiti Poola Rahvusraamatukogus avalikkuse eest varjul aastaid.

Dokumentide kaudu näeme 2005. aastal siit ilmast lahkunud paavsti täiesti uue külje pealt, mis aga ei tähenda, et püha isa oleks kahtlust süüdistada tsölibaadi vande rikkumises.

Sõprus sai alguse 1973. aastal kui Tymieniecka pöördus toona Krakowi peapiiskopina teeninud Karol Wojtyla poole, et arutada oma äsja avaldatud filosoofiateost. Toona viiekümnene naine sõitis selleks USAst Poola.

Vahetult pärast seda hakkas ka nende kirjavahetus. Algus olid kirjad pigem formaalsed, kuid sõpruse arenedes muutus ka nende toon lähedasemaks.

Peagi otsustasid nad hakata tegema koostööd kardinali raamatu «The Acting Person» kallal. Selle raames kohtusid nad korduvalt, nii üksi kui  Wojtyla sekretäri kohalolekul ja suhtus oli tihe.

1974. aastal kirjutas toonane kardinal, et on Tymieniecka kirju lugenud kuu aja jooksul neli korda üle, sest need on «nii tähenduslikud ja sügavalt isiklikud.»

Varem avalikkuse eest peidetud fotodel võib näha lõõgastunud Karol Wojtyla’t.  Ta kutsus Tymieniecka’t nii jalutuskäikudele kui suusapuhkustele, lisaks käisid nad koos grupiga telkimas. Naine külastas paavsti hiljem ka Vatikanis.

1976. aastal Ühendriikides katoliikliku konverentsi külastanud kardinal Wojtyla peatus Tymieniecka kutsel ka tema perekonna maakodus New England’is.

Tõenäoliselt avaldas naine kirikupea suhtes tugevaid tundeid, sest peale USA visiiti peegeldus mehe kirjades tema sisemine võitlus, kuhu nende sõprust kristlike moraalinormide järgi paigutub.

Ühes neist kirjadest, kirjutatud aastal 1976, ta kirjutab: «Minu kallis Teresa, olen saanud kätte kõik su kolm kirja. Sa kirjutad, et oled justkui lõhki rebitud, aga ma ei leia sulle vastamiseks sõnu.»

Ta kirjeldab naist kui «Jumala kingitust.»

Tymieniecka kirjad BBCni jõudnud ei ole. Arvatavasti on nende koopiad samuti Poola Rahvusraamatukogus, sest 2008. aastal, kuus aastat enne oma surma, müüs Tymieniecka arhiivi raamatukogule. Koos BBCle näidatud paavsti kirjadega neid aga ei olnud. Poola Rahvusraamatukogu Tymieniecka kirjade omamist kinnitanud ei ole.

Haruldaste käsikirjade edasimüümisega tegelev Marsha Malinowski, kes vahendas ka paavsti kirjade müüki ütleb, et tema sõnul armus Tymieniecka kardinal Wojtyla’sse juba nende tutvuse alguses. «Ma arvan, et see kajastub täielikult ka nende kirjavahetuses,» lausus ta BBCle.

Poola Rahvusraamatukogu seisukoht on aga eitav - tegu ei olnud ainulaadse suhtega. Asutuse sõnul oli paavstil läbi elu mitmeid sooje sõprussuhteid ja see oli üks neist.

Pildid avaldatud BBC kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles