Türgi peaminister: Venemaa käitub Süürias nagu terrorirühmitus (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Ahmet  Davutoğlu.
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu. Foto: SCANPIX

Türgi peaminister Ahmet  Davutoğlu süüdistas täna Venemaad Süürias terrorirühmituse kombel tegutsemises, lubades jõulist vastust.

«Kui Venemaa jätkab terrorirühmituse kombel käitumist ja sunnib tsiviilelanikke põgenema, anname äärmiselt otsustava vastuse,» ütles Ukrainas visiidil viibiv Davutoğlu Kiievis ajakirjanikele.

«Venemaa poliitika uus kontseptsioon on ekspansiooni ja agressiooni jätkamine. Olukord, mis algas Abhaasias, jätkub Krimmis. Praeguseks on kolm riiki,  mille terviklikkust Venemaa on rikkunud: Gruusia, Ukraina ja Süüria,» märkis Türgi valitsusjuht ühisel pressikonverentsil Ukraina peaministri Arseni Jatsenjukiga.

Tema sõnutsi on praegu Venemaa toetusel tegutseva Armeenia pärast ohus Aserbaidžaani terviklikkus.

Davutoğlu soostus seisukohaga, et Venemaa käitub praegu Süürias niimoodi seepärast, et ta ei saanud kohast vastulööki Ukrainas.

«Venemaa kasutab iga hetke, mil rahvusvaheline kogukond on jätnud reageerimata,» ütles Türgi peaminister.

Ta lisas, et Venemaa vastutab tuhandete inimeste surma eest Ukrainas ja Süürias ja selle eest, et miljonid nende riikide elanikud pidid kodumaalt pagema. Tema sõnutsi sunnib Venemaa õhurünnakuid jätkates süürlasi pagema Euroopa Liitu Türgi kaudu, kus on varju leidnud juba 2,5 miljonit põgenikku.

«Nõukogude Liidu aeg lõppes veerand sajandi eest. Katsed sellesse aega naasta ei too kellelegi midagi head ega kasu,» lausus Davutoğlu kokkuvõtteks.

Venemaa nimetas Türgi rünnakuid provokatsiooniks

Vene välisministeerium nimetas täna varemalt Türgi rünnakuid Süüria kurdide ja valitsusvägede positsioonidele provokatsiooniks.

«Moskva väljendab sügavat muret seoses Türgi võimude agressiivse tegevusega. Näeme selles avalikku toetust rahvusvahelisele terrorismile. Venemaa toetab selle küsimuse arutamist ÜRO Julgeolekunõukogus, et anda selge hinnang Ankara provokatiivsele käitumisele,» märkis välisministeerium avalduses.

«Alates 13. veebruarist on Türgi piirialadele koondatud suurtükivägi korraldanud ulatuslikke rünnakuid režiimivägede ja kurdi omakaitsejõudude poolt hiljuti terroristidest vabastatud linnade vastu,» lisas välisministeerium. «Hukkunud on palju tsiviilelanikke, hävitatud on taristu ja elumajad.»

Türgi jätkas täna kolmandat päeva rünnakuid kurdi võitlejate vastu, keda Ankara süüdistab seotuses Kurdistani Töölisparteiga (PKK).

Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu on teatanud, et ei luba Süürias asuval Azazi linnal Süüria kurdide rahvakaitseüksuste (YPG) kätte langeda.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles