Porošenko kritiseeris Vene imperialismi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petro Porošenko.
Petro Porošenko. Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainlased lõi Venemaast veerand sajandit tagasi lahku ega pea täitma kahtlase väärtusega ambitsioone Lähis-Idas või mõnes muus maailma otsas, osaledes Venemaa võimude imperiaalsetes avantüürides, ütles Ukraina president Petro Porošenko.

Esinedes esmaspäeval Kiievis välisriikides sõdinute päeval märkis Porošenko, et vaid Ukraina riigi iseseisvus tagab, et noored ukrainlased ei pea enam valama verd võõraste huvide eest maailma muudes maades. Ta rõhutas, et selle valiku tegid ukrainlased veerand sajandi eest.

«Aga impeerium ei ole muutunud, selle tunnistuseks on Krimmi annekteerimine ja agressioon riigi idaosas ning Süüria linnade rahumeelsete kvartalite pommitamine. Kui me ei oleks Venemaast 1991. aastal lahku löönud, kas ei peaks siis meie lapsed taas täitma «internatsionaalset kohust» Süürias ja teistes Lähis-Ida maades? Või veel kusagil? Maailmakaardil ei ole paika, kuhu haiglased geopoliitilised ambitsioonid ei küündiks,» ütles ta.

«Impeeriumimaania on väga ohtlik diagnoos. Põevad seda ühed, ravi eest maksavad aga teised – ka oma eludega,» märkis president. Ta tänas Afganistani sõja veterane abi eest, mida need osutasid riigile raskel hetkel.

«NSV Liidu ajal vaikiti välissõdades osalemine maha ja arvan, et seda tehti teadlikult. Endise NSV Liidu aladest hakkas Ukraina esimesena mälestama 15. veebruaril oma poegi, kes sunniti sõtta kodunt kaugel ja võõraste huvide eest,» ütles Porošenko.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles