Lõuna-Korea hoiatas Põhja-Korea kokkuvarisemise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõdur Kaesongi tööstuskompleksi ees.
Lõuna-Korea sõdur Kaesongi tööstuskompleksi ees. Foto: AFP/SCANPIX

Lõuna-Korea president Park Geun-hye hoiatas teisipäeval, et Põhja-Koread ähvardab kokkuvarisemine, kui see ei loobu oma tuumaprogrammist.

Parlamendis esinenud Parki sõnul peab Lõuna-Korea rakendama tugevamaid ja tõhusamaid meetmeid, et Pyongyang mõistaks, kuidas tema tuumaambitsioonid üksnes kiirendavad režiimi kokkuvarisemist.

Tegemist on tavatu kõnepruugiga Lõuna-Korea kõrge ametiisiku suust, sest ollakse teadlikud, kui tundlik on Põhja-Korea autoritaarne valitsus juttude suhtes, mis puudutavad võimu kaotamist.

Park kaitses kõnes ühtlasi oma otsust sulgeda ühine tööstuspark kasvanud pingete tõttu seoses Põhja-Korea hiljutise tuumakatsetuse ja raketistardiga, milles rahvusvaheline üldsus nägi ballistilise raketi tehnoloogia keelatud testimist.

President väitis, et Pyongyang suunas osa Põhja-Korea töötajatele mõeldud palgarahast stalinistliku riigi tuuma- ja raketitehnoloogia arendamise eest vastutavale juhtkonnale. Ta lisas ka, et Lõuna on osutanud Põhjale 1990. aastate keskpaigast abi 3 miljardi USA dollari ulatuses.

Lõuna-Korea liberaalne opositsioon on Kaesongi tööstuspargi sulgemise otsust kritiseerinud, väites, et see üksnes süvendab pingeid naabriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles