Rahanappuses ISIS kärbib palku ja nõuab elanikelt kommunaalmakseid dollarites

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi poolehoidja ISISe lipuga.
Islamiriigi poolehoidja ISISe lipuga. Foto: SCANPIX

Rahanappuses äärmusrühmitus Islamiriik (ISIS) kärbib oma niinimetatud kalifaadis palku, nõuab Raqqa elanikelt kommunaalarvete tasumist dollarites ning vabastab vange 500 dollari (umbes 450 eurot) eest.

Pühasõdalased on finantskriisis tänu koalitsiooni õhurünnakutele ja teistele meetmetele, mis on viinud IS-i rahakotist alates sügisest miljoneid dollareid.

IS-i kontrolli all olevates linnades on tekkinud toidunappus ja kasvab inflatsioon, kinnitavad kohalikud elanikud Raqqas ja Mosulis ning analüütikud, kelle sõnul IS otsib uusi rahastamisallikaid muu hulgas Liibüast.

ISISe peamises Süüria tugipunktis Raqqas on palgad alates detsembrist kahanenud poole võrra, elektritarbimist normeeritakse ning esmatarbekaupade hinnad on kerkinud lakke, kinnitavad linnast põgenenud inimesed.

Viimase kahe nädala jooksul on IS hakanud makse korjama ning arvete tasumist nõudma vaid dollarites.

ISIS on rahalistes raskustes naftahinna järsu languse, rühmituse rahahoidlate ja naftataristu vastu korraldatud õhurünnakute ning Iraagi valitsuse otsuse tõttu lõpetada palgamaksmine äärmuslaste kontrolli all olevate alade riigiametnikele.

Rühmitust survestab ka Venemaa toetatav Süüria valitsusvägede pealetung Aleppo provintsis, kus pühasõdalaste kontrolli all on rida linnu, teiste seas Manbij, Jarablus ja al-Bab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles