Vene peaprokurör lubas Hodorkovski Interpoli kaudu kätte saada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski Londonis Chatham House'is esinemas.
Mihhail Hodorkovski Londonis Chatham House'is esinemas. Foto: SCANPIX

Venemaa peaprokuratuur taotleb mitte ainult Jukose endise juhi Mihhail Hodorkovski rahvusvahelist tagaotsimist, vaid ka Venemaale väljaandmist seoses talle esitatud uute süüsistustega, ütles täna Venemaa peaprokurör Juri Tšaika.

«Me tingimata nõuame tema väljaandmist ja kriminaalvastutusele võtmist, kus ta ka ei asuks,» ütles Tšaika.

Küsimusele, kas peaprokuratuur kaebab Interpoli keeldumise kanda Hodorkovski tagaotsitavate nimekirja edasi, vastas peaprokurör: «Tingimata, seda me teeme.»

Venemaa Interpoli büroo kuulutas Hodorkovski tagaotsitavaks süüdistatuna Neftejuganski linnapea Vladimir Petuhhovi tapmises 1998. aastal. Vastavasisulised materjalid saadeti Lyoni Interpoli keskkontorisse, kuid seal keelduti teda tagaotsitavate nimekirja kandmast, pidades tema kohtulikku jälitamist poliitiliselt motiveerituks.

Hodorkovski võeti kinni 2003. aasta 25. oktoobril süüdistatuna maksudest kõrvalehiilimises ja riisumises. 2005 tunnistati ta süüdi kelmuses ja muudes kuritegudes. Järgnenud edasikaebuste tulemusel mõisteti ta 10 aastaks ja 10 kuuks türmi.

12. novembril 2013 saatis Hodorkovski süüd omaks võtmata Venemaa presidendile Vladimir Putinile seoses perekondlike asjaoludega armuandmispalve ja sai 20. novembril armu.

30. juunil 2015 teatas Venemaa uurimiskomisjoni esindaja Vladimir Markin Neftejuganski linnapea tapmise uurimise taastamisest. Ta märkis, et see juhtus seoses uute asjaolude esilekerkimisega. Markin lisas, et selle veretöö ja hulga teiste eriti ränkade kuritegude tellijaks võis olla Hodorkovski ja kavatsetakse uurida tema võimalikku seotust sellega.

Mullu detsembris teatas Markin, et Hodorkovski tunnistati rahvusvaheliselt tagaotsitavaks.

Neftejuganski linnapea Petuhhov lasti maha 1998. aasta 26. juunil, kui ta oli teel tööle.

Jukos oli toona linna tähtsaim tööandja ja linnapeal oli ettevõttega lahkhelisid maksude kohalikku eelarvesse tasumata jätmise pärast. Linnapea nõudis ettevõtte vastu kriminaalasja algatamist. Petuhhovi tapmise korraldamise eest mõisteti eluks ajaks vangi Jukose turvaülem Pitšugin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles