Itaalia asutas filmi «The Monuments Men» eeskujul kultuuriväärtuste kaitseüksuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmi «The Monuments Men» reklaamplakat
Filmi «The Monuments Men» reklaamplakat Foto: Wikipedia.org

Itaalias loodi ÜRO egiidi all tegutsev kultuuriväärtuste kaitseüksus, kuhu kuulub kunstiajaloolasi, restaureerijaid ja Itaalia politsei eriüksuslasi, kelle ülesandeks on kultuuriväärtuste kaitsmine ja varjupaikadesse transportimine.

Itaalia võimude teatel ei saadeta seda üksust siiski Lähis-Ida või Aafrika sõja- ja konfliktikolletesse, edastab Yle.  

Itaalia sellise sammu põhjuseks on äärmusrühmituse Islamiriik tegevus Süüria iidses linnas Palmyras (Tadmur), kus džihadistid lasid õhku mitu iidset hoonet, mis kuuluvad UNESCO kulutuuriväärtuste hulka.

Islamiriik peab vanadest kultuuridest jäänud ehitisi ja kujusid islamivastasena, mille tõttu need tuleb hävitada.

Itaalia välisministri Paolo Gentiloni sõnul on maailma kultuuriväärtuste barbaarsel kombel hävitamine ajaloolise ja kulutuurilise mälu kahjustamine.

«Hävitades maailma kultuuripärandit, kahjustavad terroristid piirkondade ja rahvaste ajalugu. Iidsed kultuurimonumendid räägivad tollastest kultuuridest ja elu mitmekesisusest, millest hävitajad aru ei saa,» nentis minister.

Maalima meedia kajastas Palmyras toime pandud hävitustööd laialdaselt, kuid hävitamist ei ole aset leidnud ainult Süürias, vaid ka Afganistanis ja Malis.

UNESCO juhi Irina Bokova sõnul on kultuuriväärtuslikult tähtsate paikade hävitamisest saanud nüüdisaegse sõja osa.

Itaalias on maailmapärandikohti rohkem kui üheski teises riigis, kuid idee luua pärandi kaitseüksus ei tekkinud oma riigi rikka kultuuripärandi põhjalt.

Itaalia kultuuriminister Dario Franceschini nägi George Clooneyga peaosas filmi «The Monuments Men», mis räägib Teise maailmasõja ajal liitlaste üksusest, mille eesmärgiks oli päästa natside kätte langenud kunstiaarded.

Itaalia esindajad ÜRO juures tutvustasid möödunud sügisel peaassambleel kunstikaitseüksuse loomise ideed ning eile allakirjastati Roomas leping «Kultuuri sinikiivrid», mille alusel luuakse selline kaitseüksus.

Gruppi kuulub 60 kunstiajaloolast, restaureerijat ja Itaalia politsei eriüksuse esindajat.

Itaalia kultuuriministri Franceschini teatel ei saadeta neid sinikiivreid Palmyra-sarnastesse paikadess, kuid nad osalevad ÜRO rahuvalveoperatsioonides või siis mõne konflikti alguses ja pärast seda kultuuriväärtuste kaitsel.

See üksus loob ka ohustatud kultuuriobjektide andmebaasi, koolitab kohalikke võime väärtusi kaitsma ja aitab riskipiirkonnas asuvate väärtuste turvalisse kohta transportimisel.

Samuti tegeletakse kultuuriväärtuste varguste ja mustal turul müümise ennetamisega.

«Kultuuriaarete röövimisega teenitakse palju raha ja näiteks Süürias toetatakse selle rahaga terrorismi,» lisas Itaalia kultuuriminister.

Itaalia meedia spekuleeris, et kultuuriväärtuste kaitseüksuse esimene sihtmärk võib olla Liibüa, kus on palju Rooma impeeriumi aegseid objekte, mis on ka Islamiriigile silma jäänud.

«Kultuuri sinikiivrid» saavad väljaõppe Torinos asuvas UNESCO koolituskeskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles