Venemaa endine kõrge ametnik: Zika viiruse taga on USA (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud teadlased on veendunud, et vastsündinutele põhjustab Zika viirus ootamatuid väärarenguid (mikrotsefaalia).
Paljud teadlased on veendunud, et vastsündinutele põhjustab Zika viirus ootamatuid väärarenguid (mikrotsefaalia). Foto: SCANPIX

Venemaa tarbijakaitseameti Rospotrebnadzor kauaaegne juht ja riigi peasanitaararst Gennadi Oništšenko peab Zika viirust Ameerika Ühendriikide bioloogiliseks relvaks Venemaa vastu.

Praegu peaminister Dmitri Medvedevi nõunikuna töötav Oništšenko ütles intervjuus venekeelsele BBC-le, et Ühendriigid võivad sihilikult nakatada Zika viirusega Musta mere piirkonnas elavaid sääski.

Oništšenko, kes on ka varem vandenõuteooriaid avalikult pooldanud, viitas 2011. aastal ameeriklaste poolt Gruusiasse ehitatud bioloogilisele uurimisasutusele, mille ameeriklased andsid 2013. aastal üle grusiinidele. Kui USA saatkonna sõnul võitleb asutus ohtlike nakkushaigustega, siis Venemaa ametnikud ja meedia on selle väite korduvalt kahtluse alla seadnud.  

«Mind paneb muretsema, et sadakonna kilomeetri kaugusel kohast, kus see sääsk nüüd elab, kohe meie piiri juures, asub Ameerika Ühendriikide sõjaline mikrobioloogiline labor,» väitis Oništšenko, kes märkis irooniliselt, et labor pole mõeldud vältimaks grusiinidest laste haigestumist leetritesse.

Venemee tervishoiuametnikud teatasid üleeile esimesest Zika juhtumist. Viirus diagnoositi naisel, kes käis puhkamas Dominikaani Vabariigis.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles