Video: USA Ülemkohtu kohtuniku surm «äratas» vandenõuteoreetikud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antonin Scalia
Antonin Scalia Foto: SCANPIX

CNNi teatel on USA Ülemkohtu kohtuniku Antonin Scalia surm 13. veebruaril tekitanud hulga vandenõuteooriaid, et ta lahkumine ei olnud «puhas».

Vandenõuteoreetikute arvates äratas kohe kahtlust see, et kohtuniku surnukehale ei tehtud lahkamist.

Vabariiklasest presidendikandidaat Donald Trump esines raadiosaates, kus temalt küsiti, kas Antonin Scalia võidi mõrvata ja kas ta surma asjaolusid oleks pidanud uurima sõltumatud eksperdid.

«Väidetavalt leidis politsei Scalia näolt padja, mis viitab lämmatamisele. Padi näol tekitab igaühes kahtlust,» lausus Trump esmaspäeval Michael Savage`i juhitavas raadiosaates «The Savage Nation».

Scalia leiti surnuna Texases asuvast Cibolo Creek rantšost, mis kuulub John Poindexterile. Omanik kinnitas, et kohtuniku näol oli padi.

«Tema surnukeha leidmist kirjeldati täpselt, kuid padi ei olnud täiesti ta näo peal. Tundus, et ta oli maganud rahulikult ja äkki surnud. Kuritegelike asjaolude kohta ei ole andmeid,» lausus rantšoomanik.

Scalia surnukeha leidnud politsei esindaja kinnitusel ei leitud Scalia toast mitte midagi kahtlust äratanut ning politsei suudab teha kindlaks, kui magav inimene oleks tapetud une pealt.

Washingtoni politsei kriminaalpolitsei osakonna uurimiskeskuse endine juht William Ritchie arvates ei tegutsenud politsei ja ametnikud selle surmajuhtumi korral õigesti.

«Endise eksperdina üllatas mind, et Scalia surnukehale ei tehtud lahkamist. Texases aset leidnud sündmus ei saa seega täiesti puhas olla. Lahkamisarst oleks kindlasti pidanud kohtunikku uurima,» nentis eksuurija.

Scalia surma järgselt hakkasid internetis levima mitmed «üle võlli» vandenõuteooriad, milles tõdeti, et Scalia võidi salapärasel viisil ja peaaegu jälgi jätmata mõrvata.

Vandenõuteoreetik Alex Jones kirjutas Facebookis: «Kõige tähtsam küsimus on, kas Antonin Scalia mõrvati».

Lehekülg harddawn.com aga spekuleeris illuminaatide teemal, viidates samas möödunud aastal surnud näitlejale Leonard Nimoyle, kes olevat ka kummaliselt elu kaotanud.

Mitmed vandenõuleheküljed tõstsid esile Luure Keskagentuuri (CIA) salarelva, mis tekitab infarkti, kuid ei saa tõendada, et infarkt kutsuti esile.

Arst Brian Monahaninin teatel ravis ta Scaliat, kuid ta ei saa avalikustada oma patsiendi meditsiiniandmeid.

CNNi teatel lubab Texase seadus kuulutada isiku surnuks ilma, et kohtunik või politseijuhid tegelikult laipa näeksid.

Kui USA presidendid ja presidendikandidaadid peavad avalikustama oma tervisliku seisundi andmed, siis kohtunikud ei pea seda tegema.

Lisaks vandenõuteoreetikutele on veel mitmed võimuesindajad Scalia ootamatust surmast ja tema surnukeha mitteuurimisest üllatunud.

Üks neist on jurist Jonathan Turley, kelle arvates oleks lahkamine andnud kindlad vastused ja aidanud ära hoida spekulatsioonide tekkimise.

«Ta ei olnud lihtkodanik, vaid mainekas ja kõrgel positsioonil riigiametnik. Selle tõttu oleks tema puhul pidanud teisiti talitama, kuna siis oleks ennetatud spekulatsioone,» selgitas jurist.

Turley arvates ei tasuks Scalia surma tagant siiski väga hämarat otsida.

«Elame ajastul, kus vandenõuteooriad on virtuaalsport. Fakt on see, et kohtunik suri ja ta leiti alles mitu tundi pärast ta surma, kuid see ei toimunud kindlasti valmismõeldud stsenaariumi järgi. Scalia oli juba 79-aastane ja selles vanuses on terviseprobleeme,» lisas jurist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles