Batkivštšõna fraktsioon lahkub raadakoalitsioonist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina endine peaminister Julia Tõmošenko
Ukraina endine peaminister Julia Tõmošenko Foto: SCANPIX

Erakonna Batkivštšõna fraktsioon otsustas lahkuda parlamendikoalitsioonist ja kutsub kõiki parlamendi liikmeid järgima oma eeskuju, ütles fraktsiooni juht Julia Tõmošenko.

«Batkivštšõna fraktsioon tegi tänahommikusel koosolekul ainuvõimaliku otsuse - lahkuda koalitsioonist,» ütles Tõmošenko parlamendikuluaarides täna hommikul.

Fraktsioonijuht selgitas, et Batkivštšõna arvates ülemraada demokraatlike jõudude koalitsiooni ei ole olemas ega ole kunagi olnudki.

«Peame tõdema, et demokraatlike jõudude Euroopa-meelset koalitsiooni ei ole selles parlamendis kunagi olnud. Alati on olnud kuluaaride varjus klannide poliitiline koalitsioon, mis moodustas valitsuse, juhtis riiki ja on viinud riigi nüüdseks äärmise laoseni,» märkis poliitik.

Ta rõhutas, et Ukraina praegune olukord on sellise koalitsiooni valitsemise tulemus.

Tõmošenko kutsus ülejäänud poliitilisi jõude üles järgima nende eeskuju.

«Põhiseaduskohtu otsus 2010. aasta 6. aprillist lubab rahvasaadikutel ükshaaval koalitsiooni astuda või sealt lahkuda. Täna otsustab koalitsiooni saatuse igaüks ise,» ütles Tõmošenko, teatades, et Batkivštsõna asub veenma Samopomitšit samuti koalitsioonist lahkuma.

Samopomitši fraktsioon eiras ülemraada hommikust istungit. «Kui nad arvavad, et suudavad teha tööd meie fraktsiooni arvamust arvestamata, pole meid saalis vaja,» ütles fraktsiooniliige Olena Sotnik.

Ülemraadas kuulub koalitsiooni 262 saadikut. Batkivštšõnata kahaneb nende hulk 243ni, valitsemiseks on vaja 226 saadiku hääli.

Samopomitši 26-liikmelise fraktsiooni koalitsioonist lahkumisel kaotab see ülemraadas enamuse.

Teadupoolest moodustasid 27. novembril 2014 Ukraina kaheksanda ülemraada viis fraktsiooni - Radikaalne Partei, Petro Porošenko Blokk, Rahvarinne, Batkivštšõna ja Samopomitš parlamendikoalitsiooni.

2015. aasta lõpus lahkus koalitsioonist Radikaalne Partei ning Petro Porošenko Bloki ja Rahvarinde vahel käib pidev hõõrumine.

Äsja lükkas ülemraada tagasi Arseni Jatsenjuki valitsuse tegevusaruande ja tunnistas selle tegevuse ebarahuldavaks, kuid ei suutnud valitsusele umbusaldust avaldada. Seaduse kohaselt saab uue usaldushääletuse korraldada alles järgmisel istungjärgul.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles