Prokuratuur: eriüksusele Berkut jagati Maidanil tulistamiseks relvad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina Berkuti eriüksuslased Maidanil 2014. aasta veebruaris.
Ukraina Berkuti eriüksuslased Maidanil 2014. aasta veebruaris. Foto: SCANPIX

Ukraina siseministeeriumi eriüksusele Berkut jagati juba varakult välja relvad ja lahingumoon meeleavaldajate tulistamiseks Kiievi Maidanil 2014. aasta veebruaris, ütles peaprokuratuuri eriuurimiste osakonna ülem Sergi Gorbatjuk.

«Eriüksusele Berkut jagati relvad välja 18. veebruari õhtul ja see ootas käsku nende kasutamiseks. Selline käsk tuli 20. veebruari hommikul, misjärel 25 Berkuti liiget läksid Oktoobripalee esisele platsile ja hiljem, viibides Institutska tänaval, tulistasid meeleavaldajaid,» ütles Gorbatjuk täna Kiievis.

Tunnistades, et 20. veebruari hommikul kella 5.30 ja 9.00 vahel sai meeleavaldajate hulgast avatud tule tagajärjel tõepoolest korrakaitsjaid haavata, ütles Gorbatjuk samas: «Erivälased ei teinud mingit katset tulistajat tuvastada, vaid asusid kohe valimatult inimesi tulistama.»

«Uurimine süüdistab sellest lähtudes neid ja käsu andnuid hirmutamistegevuses ja sel on terroriakti tunnuseid,» ütles Gorbatjuk.

Selles episoodis süüdistatakse eriüksuslasi 48 inimese tapmises ja 80 haavamises. Süüdistus on esitatud 31 inimesele, neist kuus on kõrged ametikandjad - endine Ukraina president, ministrid, Kiievi miilitsaülem - ning Berkuti võitlejad.

Gorbatjuk ütles, et eriväelased olid relvastatud automaatidega AK-74 ja ühel ka Dragunovi snaipripüss.

Lisaks on tuvastatud, et valitsuse ja presidendikantselei hoone katusel asusid allüksuse Alfa, Sokol ja organiseeritud kuritegevusega võitlemise peavalitsuse snaiprid. Gorbatjuki sõnutsi ei suudetud tuvastada, et snaiprid oleks relvi kasutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles