Kelam: euroliit ja India on maailma suurimad demokraatiad

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India üks sümboleid, Taj Mahali pühamu.
India üks sümboleid, Taj Mahali pühamu. Foto: Wikipedia.org

Eurparlamendi saadiku Tunne Kelami väitel on Euroopa Liidu (EL) ning India vahekord eriline, sest tegemist on maailma kahe suurima demokraatia omavaheliste suhetega.

Europarlament kuulas kolmapäeval nõukogu ja komisjoni avaldust 29. septembril Marseilles's aset leidva ELi - India tippkohtumise ettevalmistuste kohta ning arutas parlamendi sellekohast resolutsiooni, mille üheks kaasautoriks on Tunne Kelam Euroopa Rahvapartei - Euroopa Demokraatide (ERP-ED) fraktsiooni poolt, vahendas Kelami pressiesindaja.

Kelam avaldas lootust, et eelolev tippkohtumine toob mõlemad osapooled lähemale ulatusliku vabakaubandusleppe sõlmimisele, milleni jõudmiseks on vaja saavutada kokkulepe sellistes lahtistes küsimustes nagu teenused, konkurents ning intellektuaalse omandi kaitse.

«India on maailma areenil esile kerkimas majandusliku ja poliitilise hiiglasena, kuid meid seob eelkõige ühine pühendumus õiguskorra, multikultuurse demokraatia, globaalse stabiilsuse ja terrorismivastase võitluse tugevdamisel,» ütles Kelam oma sõnavõtus.

ERP-ED eestkõneleja eriliseks mureks olid mõned nädalad tagasi aset leidnud massilised kristlaste-vastased rünnakud Orissa osariigis, millega kaasnes külade mahapõletamine, kirikute hävitamine ja kümnete kristlaste mõrvamine.

«See pole esmakordne selline juhtum,» ütles Kelam, viidates eelmise aasta jõulude ajal esinenud analoogsetele massivägivalla juhtumitele kristlaste vastu.

Kelam palus Euroopa Komisjonil ja Prantsuse eesistumisel tõstatada see probleem eeloleval tippkohtumisel.

«On äärmiselt tähtis, et India võimud rakendavad kõiki võimalikke meetmeid kompenseerimaks purustatud omand, tagamaks külade elanikele oma kodudesse naasmiseks vajalik turvalisus, aidata neil taastada purustatud pühakojad ning tuua süüdlased kohtu ette,» tegi ERP-ED fraktsiooni kõneleja ettepaneku.

Kelam avaldas veendumust, et erinevalt diktatuuririikidest on demokraatliku India võimud valmis koostööks ühiste väärtuste ning inimelu tingimusteta austamise nimel, öeldes, et «need on põhimõtted, mida kehastas nii veenvalt Mahatma Gandhi».

Indias elab 1,132 miljardit inimest, euroliidus aga 499 miljonit. Näiteks Ameerika Ühendriikides elab 305 miljonit ning Vene Föderatsioonis vaid 142 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles