Väljamõeldiste levitamises kahtlustatav ajakirjanik tõlkis ka materjale Eesti kohta

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeffrey Goldstein Kloogal holokausti mälestuskivi avamisel juulis 2005.
Jeffrey Goldstein Kloogal holokausti mälestuskivi avamisel juulis 2005. Foto: SCANPIX

Ajaleht Komsomolskaja Pravda avaldas eile väidetavalt USA Tallinna saatkonnast aprillis 2007 saadetud telegrammid, mille tõlkis Wikileaksiga seostatud ajakirjanik Israel Shamir, keda kahtlustatakse ka väljamõeldud memode levitamises.

Väljaande teatel andis USA ajutine asjur Tallinnas Jeff Goldstein selgelt mõista, et Eesti valitsus läheb teadlikult suhete teravnemise teed, luues üldist ameerikameelset ja antieuroopalikku poliitilist strateegiat, refereerib uudisteportaal DzD.ee.

Andreas Kaju, kes tollal oli kaitseminister Jaak Aaviksoo nõunik, ütles usalduslikult Goldsteinile, et välisminister Urmas Paet näitas «kapole rohelist tuld asetada venelased ebamugavasse olukorda».

Valitsuse hinnangul muretsevad vähesed kohalikud venelased pronkssõduri pärast ja nii pole vene kogukonnaga vaja läbi rääkida.

Pärast pronkssõduri demontaaži kinnitas Kaju, et rahutused ei olnud organiseeritud, vaid tekkisid spontaanselt. Kaitseminister teatas vestluses diplomaadiga, et «ameeriklased mõistavad eurooplastest paremini, mis toimub Venemaal».

Asjur tegi järelduse, et esiteks, eestlased eemaldusid teistest Euroopa Liidu liikmesriikidest ja on ennast isoleerinud. Teiseks, Eesti positsioon põhineb peaaegu paranoilisel Vene rünnakute ootusel.

Goldstein hoiatas Washingtoni, et Eesti juhid lähevad sihilikult vastuollu Venemaaga ja loodavad Ameerika Ühendriikide abile, kirjutab Komsomolskaja Pravda.

Raadio Vaba Euroopa kirjutas sel nädalal, et Shamir on seotud ajakirjas Russkii Reporter ilmunud väidetavate Wikileaksi memodega, mille sisu paistab kahtlane.

Pikemalt loe arvatavatest väljamõeldistest siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles