Vene ekspert: Türgi ei riski Venemaaga sõtta minna (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi armee liikursuurtükid tulistamas Süüria suunas.
Türgi armee liikursuurtükid tulistamas Süüria suunas. Foto: SCANPIX

Türgi-Venemaa sõda Süüria pärast ei ole võimalik, sest rünnak Vene sõjaväele toob vältimatult kaasa Türgi sõjaväelise eliidi rahulolematuse ja vallandab poliitilise kriisi, mis viiks president Recep Tayyip Erdoğani võimult lahkumiseni, ütles Vene sõjandusekspert Interfaxile.

«Erdoğan ei riski sõjakäsu andmisega. Enim, mis ta teha võib, on jätkata suurtükirünnakuid ja saata Türgi eriüksused Süüria relvastatud opositsiooni kattevarjus Süüriasse,» lausus Vene sõjateaduste akadeemia liige professor Sergei Fokin

Fokini sõnul teab Türgi president väga hästi, et NATO ei toeta teda sõjalise sissetungi korral Süüriasse, kui see viib otsese konfliktini Vene vägedega.

Interfax palus professoril kommenteerida Prantsuse presidendi François Hollande'i kartust, et Venemaa ja Türgi vahel võib puhkeda relvakonflikt.

Otsus Süürias Vene vägesid rünnata oleks Erdoğani jaoks poliitiline enesetapp, on Fokin veendunud.

«Erdoğani sõjakad avaldused ei ole enamat kui bluff. Ta teab väga hästi, et vähimgi vihje avalikule sõjalisele kokkupõrkele Vene relvajõududega tooks Türgis vältimatult kaasa poliitilise kriisi.»

«Türgi sõjaline eliit ei taha võidelda ja väljendaks väga tugevat rahulolematust. Selle tulemusena kõrvaldataks Erdoğan võimult,» kirjeldas Fokin kujuteldavat asjade käiku.

Peale selle suurendaks sõjaline konflikt väljaspool Türgit Ankara ja kurdi üksuste vastasseisu ohtu, mis samuti on Türgi juhtidele hästi teada.

«Sõjaajaloolisest vaatenurgast ei ole Türgi võitnud kunagi ühtki sõda Venemaa vastu. Tundub, et Ankara ei ole ajaloolist mälu kaotanud,» sõnas Fokin.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles