Paavst Franciscus: keelustage surmanuhtlus (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus.
Paavst Franciscus. Foto: SIPA/Scanpix

Rooma paavst Franciscus kutsus üles surmanuhtluse üleilmsele kaotamisele ja rõhutas, et käsk «Sina ei tohi tappa» kehtib ühteviisi absoluutselt nii süüdiolevate kui süütute puhul.

«Ma rõhun meie valitsejate südametunnistusele, et nad jõuaksid rahvusvahelise konsensuseni surmanuhtluse keelustamiseks,» kõneles Franciscus kümnetele tuhandetele eile Vatikanis Püha Peetruse väljakule kogunenutele. Ta kutsus üles katoliiklastest poliitikuid olema eeskujuks ja kehtestama kirikukalendri järgi kuni novembrini kestva püha aasta vältel surmanuhtlusele moratoorium.

Katoliku kiriku suhtumine karistusviisi püsis sajandeid erandkorral aktsepteerivana, kuid seisukoht hakkas muutuma Johannes Paulus II ajal sajandivahetuse paiku. Franciscus, kes on ise korduvalt mitmeid vanglaid külastanud, agiteeris ka kinnipeetavate eluolu parendamisele.

«Kutsume kõiki kristlasi ja hea tahtega inimesi üles mitte ainuüksi keelustama surmanuhtlust, vaid samuti parandama vanglatingimusi, nii et nad austaksid nende inimväärikust, kes on ilma jäetud oma vabadusest.,» ütles paavst.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles