Euroopa Liit: jälgime Ukrainat teraselt (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vygaudas Ušackas.
Vygaudas Ušackas. Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Euroopa Liidu (EL) suursaadik Venemaal Vygaudas Ušackas ütles, et Ukrainas reformidega viivitamine võib mõjutada Venemaa-vastaste sanktsioonide pikendamist.

«Kui neid lubadusi ei täideta, võib see anda ajendi süü Ukraina kaela veeretada ja anda poliitilisele arutelule teise dünaamika,» ütles Ušackas usutluses BNS-ile.

«Ukrainlased on kahe luubi all –  ühelt poolt jälgivad teda lääne sõbrad, teisalt Venemaa. Lääs saab aidata, kuid ta vajab rohkem häid uudiseid, et edasi toetada. Teised aga ainult ootavadki, et riik end häbistaks ning Minski lepete läbikukutamise süü saaks Kiievi kaela veeretada,» lisas ta.

Diplomaadi märkused osutavad EL kasvavale murele Ukraina otsustavuse pärast võidelda korruptsiooniga ja viia ellu Minski lepetes mainitud reforme.

«Oleme alati öelnud, et Minski lepete täitmine sõltub mõlemast poolest. Vaieldamatult on Ukraina ohver ja Venemaa hõivas osa selle alast, teisalt pooldab EL pinge leevendamist ja poliitiliste lepeteni jõudmist,» ütles diplomaat.

«Meie jaoks on tähtis nõuda, et Venemaa survestaks Luganski ja Donetski sisse, tagades relvarahu ja vangide vahetamise ning loomulikult, et relvajõud tõmmataks tagasi ja taastataks kontroll piiri üle,» sõnas saadik.

«Kuid Minski lepetes on ka kohustusi, mille võtsid täitmiseks meie Kiievi sõbrad ja partnerid, sealhulgas põhiseaduse muutmine ja kohalike omavalitsuste valimiste korraldamine,» ütles Ušackas.

BNS-i küsimusele, kas EL võib loobuda nõudmistest Venemaale, kui Ukraina ei täida oma lubadusi, ütles saadik: «Praegu oleks enneaegne teha avaldusi või anda hinnanguid. Praegu on selgelt ette antud aeg ja nõudmised, mis tuleb täita, et me saaksime vaadata üle suhted Venemaaga ja tühistada sanktsioonid. Seepärast on hetkel kõige tähtsam, et mõlemad pooled täidaks leppeid.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles