Venemaa ja USA leppisid kokku Süüria vaherahu plaanis (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria valitsusväed Aleppo lähistel.
Süüria valitsusväed Aleppo lähistel. Foto: SCANPIX

USA ja Venemaa teatasid esmaspäeval, et vaenutegevuse lõpetamine Süürias jõustub 27. veebruaril.

Kahe riigi ühisavalduses on öeldud, et lepe kehtib viis aastat kestnud konflikti nende osapoolte suhtes, kes on kohustunud vaenutegevust peatama, kuid ei laiene äärmusrühmitusele Islamiriik (IS) ega Al-Qaedaga seotud Al-Nusra Rindele.

Teade tuli vaid päev pärast üht konflikti veriseimat džihadistide rünnakut, kus Damaskuse lähedal sai reas plahvatustes surma 134 inimest, neist enamik tsiviilisikud.

Avalduses on öeldud, et lahingutegevusega seotud osapooled peavad andma Venemaale või Ühendriikidele 26. veebruari keskpäevaks (Damaskuse aja järgi) märku, kas nad osalevad leppes.

Dokumendis lisatakse, et opositsioon ja Süüria valitsus peavad võimaldama kiire, takistamatu ja püsiva juurdepääsu humanitaarabile ning peatama kõik rünnakud - nii õhust kui mujalt  - kõikide leppe ülejäänud osapoolte vastu. 

Süüria opositsioon kiitis vaherahu mõningate reservatsioonidega heaks

Opositsiooni katusorganisatsiooni Läbirääkimiste Ülemkomitee (HNC) kõneisik ütles, et ülestõusurühmitused uurivad lepet. Riad Naasan Agha sõnul arutas HNC lepet USA erisaadikuga Süürias Michael Ratneyga, kuid ei täpsustanud, kas ettepanekuga nõustutakse.

Süüria opositsiooni katusorganisatsiooni Läbirääkimiste Ülemkomitee (HNC) kiitis esmaspäeval USA ja Venemaa väljakuulutatud vaherahu mõningate reservatsioonidega heaks.

HNC esindaja sõnul on kõik hästi, kui täidetakse võetud kohustused humanitaarabi osas, vabastatakse vangid ja peatatakse tsiviilisikute pommitamine.

Süüria opositsioonilt nõutakse rünnakute lõpetamist valitsusvägedele​

Süüria opositsioon peab sõlmitud vaherahu tingimuste kohaselt lõpetama rünnakud valitsusvägedele ja nende valduses olevalt territooriumilt läbi laskma humanitaarorganisatsioonide abikonvoid, teatasid esmaspäeval ühisavalduses USA ja Venemaa.

«Lõpetada tuleb rünnakud valitsusvägede ja nende toetajate vastu mistahes liiki relvadega, sealhulgas raketid, miinipildujad ja tankitõrjerelvad,» kirjutatakse avalduses. 

Samas märgitakse siiski, et opositsioon võib kasutada relvi enesekaitseks või vastutuleks.

Dokumendis toonitatakse ka seda, et opositsioon ei tohi kasutada vaherahu uute alade hõivamiseks. 

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon tervitas Süüria osas saavutatud vaenutegevuse peatamise lepet kui kauaoodatud lootusesignaali ning kutsus kõiki osapooli seda järgima. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles