USA esindaja: olukord Korea poolsaarel on tuleohtlik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjavastased Soulis avaldamas meelt kasvanud pingete vastu Korea poolsaarel.
Sõjavastased Soulis avaldamas meelt kasvanud pingete vastu Korea poolsaarel. Foto: SCANPIX

Põhja-Koreas viibiv Ühendriikide mitteametlik saadik hoiatas, et olukord poolsaarel on seoses Lõuna-Korea peatse sõjaväeõppusega plahvatusohtlik.

New Mexico osariigi kuberner Bill Richardson kohtus eile BBC teatel Pyongyangis Põhja-Korea ametiisikutega, kellel palus käituda äärmiselt vaoshoitult. Richardson ütles CNNile, et soovitas põhjakorealastel mitte astuda vastusamme, kui Lõuna-Korea Yeonpyeongi saarel, mida Põhja-Korea möödunud kuul ootamatult ründas, lähipäevil manöövreid alustab.

Pyongyang hoiatas, et kui millalgi ajavahemikus 18.-21. detsembrini toimuv õppus kahe Korea vaidlusaluse merepiiri lähedal aset leiab, korraldab nende armee enesekaitseks «ennustamatud rünnakud». Põhja-Korea veebileht Uriminzokkiri teatas, et õppus võib vallandada tuumasõja.

Moskva kutsus eile Lõuna-Koread üles õppused ära jätma, öeldes, et on kasvavate pingete pärast sügavalt mures. Ka Hiina on teatanud, et uus kokkupõrge Põhja- ja Lõuna-Korea vahel raputaks piirkonna stabiilsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles