Trump võitis USA vabariiklaste Nevada eelvalimised (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: Matt Rourke/AP

USA vabariiklaste presidendikandidaadi eelvalimised Nevada osariigis võitis teisipäeval suure edumaaga miljardär Donald Tump, kellele see oli kolmandaks järjestikuseks võiduks teel Valgesse Majja.

Meedia andmeil kogus Trump partei valimiskoosolekutel 46 protsenti häältest, talle järgnesid senaatorid Marco Rubio Floridast ja Ted Cruz Texasest.

«Aitäh, Nevada! Me muudame Ameerika jälle suureks,» kirjutas Trump oma Twitteri lehel.

Esialgsete tulemuste kohaselt oli Rubio 23,7 protsendiga teisel kohal ja Cruz umbes 21,5 protsendiga kolmandal, vahendasid telekanalid CNN ja Fox News.

Trump võitis Nevadas 14 delegaati, Rubio seitse ja Cruz kuus. Ühtekokku on Trump taganud endale seni 81, Cruz ja Rubio kumbki 17 delegaadi toetuse.

Vabariiklaste nominatsiooni saamiseks suvel toimuval üleriigilisel parteikongressil vajab kandidaat 1237 delegaadi toetust.

Osalusprotsent oli üle ootuste kõrge, mõnel valimiskoosolekul nappis koguni hääletussedeleid.

Nevada valimised on vabariiklaste esimesed riigi lääneosas, ligi 40 protsenti osariigi elanikkonnast on latiinod. Ühtlasi on Nevada kaalukeele-osariik, kus valitsuses on ülekaalus vabariiklased, kuid valijatena on registreeritud rohkem demokraate.

Vabariiklastest kandidaatide arv on kahanenud viiele, viimasena teatas laupäeval loobumisest Florida ekskuberbner Jeb Bush.

Ülejäänud kaks kandidaati vabariiklaste nominatsioonile on endine neurokirurg Ben Carson ja Ohio kuberner John Kasich, kes kogusid Nevadas mõlemad alla kümne protsendi häältest.

Tulemused rõhutavad tohutut väljakutset, millega Trumpi rivaalid seisavad silmitsi järgmise nädala nn superteisipäeval, mil valijahäälte eest võideldakse 11 osariigis.

15. märtsil on eelvalimised 99 delegaadiga Floridas ja 66 delegaadiga Ohios. Mõlemas neist saab eelvalimiste võitja enda taha kõik delegaadid.

Kinnisvaramagnaadi triumf Nevadas oli pea kindel, suur küsimärk oli, kes tuleb teiseks.

Tegemist oli vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgijate neljanda mõõduvõtuga. Trump oli varem olnud võidukas ka New Hampshire's ja Lõuna-Carolinas ning tulnud teiseks Iowas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles