Obama esitas kava Guantanamo vangilaagri sulgemiseks (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Ameerika Ühendriikide president Barack Obama esitas teisipäeval plaani vastuolulise Guantanamo vangilaagri sulgemiseks, öeldes, et on aeg panna kinni asutus, mis reetis Ühendriikide huvid ja väärtused.

Laager määrib Ühendriikide rahvusvahelist mainet ning õõnestab USA riiklikku julgeolekut, lausus president.

«Juba mitmendat aastat on selge, et Guantanamo lahes asuv kinnipidamisasutus ei edenda meie riiklikku julgeolekut. See õõnestab seda,» ütles Obama avalduses. «Küsimus on meie ajaloo ühe peatükki sulgemises. See peegeldab meie õppetunde pärast 11. septembri rünnakuid; õppetunde, mis peaksid meie riiki edasi juhtima.»

Plaani kohaselt peaks USA jätkama madala ohutasemega kinnipeetavate saatmist teistesse riikidesse. Plaanis selgitatakse, kuidas 13 võimalikku asendusrajatist säästaksid USA maksumaksjale igal aastal miljoneid dollareid.

Kõnealuseid 13 asukohta ei nimetatud, kuid nende seas on seitse Colorado, South Carolina ja Kansase osariigis asuvat vanglat ning kuus paika, mis asuvad olemasolevates sõjabaasides.

USA ametnike sõnul näeb kava ühekordseteks kuludeks ette 475 miljonit dollarit, kuid vangilaagri sulgemisega säästetakse iga aasta väidetavalt kuni 180 miljonit dollarit.

Plaanidest ei selgu, kas vangilaager suudetakse sulgeda presidendi ametiaja jooksul või mitte. Obama ametiaeg lõppeb järgmise aasta alguses.

Obama on korduvalt lubanud oma ametiajal vangilaagri sulgeda. Vabariiklaste kontrolli all olev kongress on seni keelanud valitsusel kinnipeetavaid USA territooriumile tuua.

Guantanamos peetakse endiselt kinni 91 arvatavat pühasõdalast, kunagi oli laagris umbes 700 kinnipeetavat.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles